Wie waren Willem van Oranje en Antoni van Leeuwenhoek? 'Cultuur moet vak op school worden'

Willem van Oranje
Willem van Oranje © ANP
DELFT - Delft is meer dan de schilderijen van Johannes Vermeer en het Delfts blauwe aardewerk. Het heeft een slavernijverleden en als handelsstad kent de geschiedenis veel leed. Dat is nu vooral een ver-van-je-bed-show. Daar moet verandering in komen. Bijvoorbeeld door van cultuur een schoolvak te maken.
Er moet een nieuw Canon van Delft komen. Een nieuwe beknopte verzameling van bijzondere gebeurtenissen, personen of gebouwen die bij elkaar een beeld geven van de geschiedenis van de stad. Die moet diverser en inclusiever gemaakt worden, vindt Tessa Beeloo van Volt. 'We hebben het over het slavernijverleden, maar ook de handel die in Delft is geweest. Ik denk dat het belangrijk is om daar een eerlijk plaatje over te geven.'
Daar is ChristenUnie het mee eens. 'Je moet aan beide kanten van de geschiedenis dat verhaal vertellen, zonder de geschiedenis te herschrijven.' Voormalig staatsman en legerhoofd Willem van Oranje, oud-schrijver en rechtsgeleerde Hugo de Groot en Antoni van Leeuwenhoek, een beroemde handelsman in de zeventiende en achttiende eeuw, zijn bekende Delftenaren.

Vak op school

Sivan Maruf is fractievoorzitter van D66 in de Delftse gemeenteraad. Volgens hem bungelt Zuid-Holland onderaan de lijst van provincies die geld investeren in cultuur en erfgoed. En daar moet verandering in komen.
Maruf ziet in dat in Delft niet alle kinderen dezelfde kans krijgen om zich cultureel te ontwikkelen. Hij pleit daarom voor investeringen in cultuureducatie. Oftewel: scholen, zowel basis- als middelbare scholen, moeten geld krijgen voor cultuurlessen.
Zuid-Holland investeert te weinig geld in educatie voor cultuur en erfgoed. Eens zeggen Forum voor Democratie, GroenLinks, D66, CDA, PVV, ChristenUnie, 50PLUS, Partij voor de Dieren, SP, DENK, GOUD, JA21, AWP en Volt. Oneens antwoorden VVD, PvdA, SGP, BVNL en BBB.
De lijsttrekker van Volt en een kandidaat-statenlid van ChristenUnie bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 15 maart willen Maruf tegemoetkomen en meer geld opzij zetten om inwoners van de provincie, dus ook Delftenaren, meer in aanraking te brengen met cultureel erfgoed.
Voor ChristenUnie gaat educatie niet ver genoeg. Arjan Wite vindt dat kinderen cultuur ook 'zelf moeten gaan ervaren': 'Ik mocht met een culturele voorstelling mee en dan zie je gewoon wat het met kinderen doet.'
Als het aan Tessa Beeloo van Volt ligt wordt cultuur een vak op alle lagen van het onderwijs. 'Ook richting het mbo, hbo en de universiteiten is cultuur ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling.'
Bekijk hieronder het verkiezingsdebat van Omroep West en Omroep Delft over Zoetermeer en Delft. Sivan Maruf van D66 in Delft debatteert met kandidaat-statenlid Arjan Witte (ChristenUnie) en lijsttrekker Tessa Beeloo (Volt) over cultuur en erfgoed. Quinten de Gruijter van VVD in Zoetermeer kruist met lijsttrekkers Laura Neijenhuis (D66) en Tessa Beeloo (Volt) over zogeheten New Towns.
Debat Delft-Zoetermeer: Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland
[Article:https://www.omroepwest.nl/nieuws/4687041/te-veel-asfalt-in-zuid-holland-uber-en-fietspaden-de-oplossing:4687041]