Oud-burgemeester Krikke vreesde einde Amare, met onaf gebouw waar 'gure wind doorheen waaide'

Oud-burgemeester Pauline Krikke (VVD) wordt verhoord door de commissie over haar rol in de bouw van cultuurpaleis Amare
Oud-burgemeester Pauline Krikke (VVD) wordt verhoord door de commissie over haar rol in de bouw van cultuurpaleis Amare © Omroep West
DEN HAAG - Het toenmalig stadsbestuur maakte zich in december 2017 grote zorgen toen bouwcombinatie Cadanz het werk aan cultuurpaleis Amare stillegde. 'Iedereen is daarvan geschrokken', verklaarde voormalig burgemeester Pauline Krikke. 'Het beeld dat ik had was een half afgebouwd Amare waar de gure wind doorheen waaide.'
Vandaar dat Krikke, toenmalig wethouder Joris Wijsmuller en een topambtenaar naar het oosten van het land afreisden om met de top van VolkerWessels - het belangrijkste onderdeel van Cadanz - te overleggen. Voor Krikke stonden daarbij vooraf twee dingen vast, vertelde zij woensdag tijdens het verhoor door de enquêtecommissie die onderzoek doet naar de bouw van cultuurpaleis Amare. Haar doelen: de bouw moest weer zo snel mogelijk op gang komen en de gemeente mocht geen extra geld in het project stoppen.
Joris Wijsmuller zou meegaan naar Rijssen voor het 'inhoudelijke' deel van het gesprek. Krikke zou worden ingezet 'op het relationele vlak'.

Niet samen in dienstauto

De oud-wethouder vertelde dinsdag tijdens zijn verhoor dat hij had gehoopt Krikke onderweg naar de bouwer in de dienstauto te kunnen bijpraten over het project. Maar tot diens verbazing weigerde Krikke met hem in een gemeentelijke auto te stappen. 'Ik dacht: het lijkt me logisch om samen te gaan. Ik vind het gek dat dat niet zo was', zei Wijsmuller.
Krikke zei woensdag niet meer te weten waarom zij niet met Wijsmuller op pad wilde. 'Als ik had geweten dat dit zo'n belangrijk punt was, zou ik er destijds beter over hebben nagedacht.' Nu stelde zij wel dat zij waarschijnlijk van een andere plek vertrok of naar een andere plek terugging.

Geen harde afspraken

Volgens Krikke zijn er tijdens het gesprek in Rijssen met de bouwer geen harde afspraken gemaakt. De commissie zegt aanwijzingen te hebben dat een topambtenaar wel degelijk had gemeld dat er tijdens het tripje afspraken waren gemaakt met de bouwer. Maar Krikke bleef volhouden dat zij zich daar niets van kan herinneren.
Sinds een paar maanden doet de raadsenquêtecommissie onderzoek naar de totstandkoming van cultuurcomplex Amare. Hierin zitten het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. De kosten van het project liepen op van 177 miljoen euro naar uiteindelijk 223 miljoen euro. Ook werd de gemeenteraad niet altijd goed geïnformeerd. Vorige week maandag is de enquêtecommissie begonnen met het onder ede verhoren van betrokkenen. Voor de zomer wil de commissie een eindrapport presenteren.
Wel wisselde Krikke 06-nummers met de topman van VolkerWessels uit. 'De bouwer heeft mij zeker nog wel eens gebeld. Niet om problemen van een wethouder op te lossen. We hebben sociaal contact onderhouden', antwoordde ze op vragen van de enquêtecommissie waarom zij haar nummer aan de topman van een bouwconsortium gaf. Uiteindelijk leidde het bezoek op 23 december wel tot resultaat. Op 8 januari 2018 werd de bouw hervat.

Spanningen

Krikke was van maart 2017 tot haar plotselinge vertrek in oktober 2019 burgemeester van Den Haag. In die periode waren er soms ook spanningen in het college van burgemeester en wethouders, vertelde zij. Wijsmuller had een dag eerder verklaard dat hij zich wel eens alleen voelde. De burgemeester dronk in die periode wel eens een kopje koffie met hem, zei ze.
Om daaraan wel toe te voegen dat een college nooit een écht team kan zijn, omdat de leden allemaal andere politieke achtergronden hebben en niet altijd dezelfde belangen. 'Politiek is een emotioneel gebeuren. Gelukkig heeft de Haagse collegekamer verschillende deuren. Daar kon je dan soms mee gooien.'

Integriteit

Na het vertrek van Krikke maakte toenmalig burgemeester Johan Remkes bekend dat er twijfels waren over de integriteit van een ambtenaar die ook aan het project Amare werkte. De man, die later nog wordt gehoord door de enquêtecommissie, zou 'niet transparant' hebben gehandeld. En achteraf passages aan verslagen hebben toegevoegd. Krikke: 'Ik heb geen meldingen over integriteit op tafel gehad. Niet dat ik weet.' Om ook te bekennen dat zij in de periode vlak voor haar vertrek 'druk met andere dingen' was.
Donderdag en vrijdag zouden de twee topmannen van bouwbedrijf VolkerWessels worden gehoord door de commissie. Het is nog steeds niet duidelijk of zij komen. Een woordvoerder van het bouwbedrijf zei woensdag desgevraagd een schriftelijke verklaring te willen afleggen. Op de vraag of dat concreet betekent dat de topmannen ook niet voor de commissie verschijnen, wilde zij niet verder op in gaan.