Gabi was vleesliefhebber, maar werd veganist: 'Voor mijn ouders was het even schrikken'

REGIO - Een week zonder vlees: voor de één een makkie, de ander moet er niet aan denken om zijn biefstukje te verruilen voor een op planten gebaseerde variant. Toch kiezen steeds meer Nederlanders er tegenwoordig voor om minder of zelfs geen vlees te eten. Gabi (24) uit Zoetermeer maakte drie jaar geleden de keuze om niet alleen te stoppen met het eten van vlees, maar volledig plantaardig te eten en drinken. 'Dat was voor mijn ouders wel even schrikken.'
In 2021 at vijf procent van de Nederlanders helemaal geen vlees. Drie procent at geen vlees, maar wel vis en driekwart van de mensen gaf aan niet iedere dag vlees te eten. Hoewel het overgrote deel dus wel regelmatig vlees eet, wordt het steeds normaler om niet meer elke dag vlees te eten. Ook Gabi besloot een paar jaar geleden het roer volledig om te gooien en vlees links te laten liggen, haar beweegredenen? 'Ik ben een echte dierenvriend.'
In Nederland eet slechts 0,4 procent van de bevolking veganistisch. Gabi is nu drie jaar veganist: 'Destijds woonde ik nog bij mijn ouders. Dit was voor hen wel even schrikken, omdat ik dan toch veel dingen niet meer kon en wilde eten. Ik was thuis eigenlijk de grootste vleeseter en hield heel erg van sushi, eigenlijk alles wat niet vegan was.'
Vegan carpaccio
Volgens Gabi was het aan het begin wel moeilijk. 'Veel mensen maken niet meteen de stap van vleeseter naar veganist. Ik deed dat wel. Ik miste vooral het eten van kaas heel erg, af en toe cheat ik op dat gebied wel een beetje.' Tegenwoordig liggen de supermarkten vol met allerlei soorten vleesvervangers. 'Dit zijn producten die je dan zo hebt gemist, bijvoorbeeld carpaccio. Ik had dat zo lang niet gegeten en nu is er een vegan-variant, die ook nog eens lekker blijkt te zijn.'
Bij een veganistisch dieet worden alleen plantaardige producten geconsumeerd, je krijgt dan niet genoeg vitamine B12 binnen. Deze vitamines komen alleen voor in dierlijke producten. 'Of veganistisch eten gezonder voor je is, dat weet ik niet', zegt Gabi. 'Wel merk ik dat ik sinds ik veganistisch ben gaan eten, ik best wel wat ben afgevallen en ook meer energie heb. Ik slik er wel vitamine B12, vitamine C en ijzer bij.'
Een veganist eet geen vlees, vis, geen zuivelproducten, eieren en andere producten van dierlijke oorsprong. Een vegetariër eet geen producten afkomstig van het gedode dier, dus geen vlees, vis en kaas met dierlijk stremsel. Een pescotariër eet geen zoogdieren en vogels, maar wel vis of andere zeedieren. Een flexitariër eet minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren.
De redenen waarom mensen minderen of zelfs stoppen met het eten van vlees lopen uiteen. Pesco- en vegetariërs geven dierenwelzijn (47,8 procent) en het klimaat (20,1 procent) aan als belangrijkste beweegredenen. Bij mensen die maximaal vier dagen in de week vlees eten, gaat het vooral om de gezondheid (23,5 procent) en het niet lekker vinden/geen behoefte hebben aan vlees (25,2 procent).
Paula (25) uit Den Haag maakte ooit de keuze om te stoppen met het eten van vlees, maar eet het inmiddels wel weer: 'Ik vond het zielig voor de dieren en ik was bezig met mijn gewicht. Ik dacht dat het stoppen met vlees eten daar wellicht aan kon bijdragen.' Dit zorgde voor verbaasde blikken in Paula haar omgeving. 'Ik hield echt van vlees, mensen zeiden ook: echt, huh?! Jij, geen vlees? Toch heb ik het twee jaar weten vol te houden.'
Wel vlees, geen zuivel
'Toen ik op een dag thuis kwam en zag dat mijn vader alsnog dezelfde hoeveelheid vlees had bereid, besloot ik toch maar weer vlees te gaan eten. Nu een aantal jaar verder woon ik op mezelf, maar toch eet ik nog steeds vlees. Ik ben er wel bewuster op. Als ik thuis kook, kies ik eerder voor een gerecht met vis.' Zuivelproducten daarentegen vermijdt Paula wel: 'Ik drink dan liever havermelk, ook omdat dit beter werkt voor mijn huid.'
>> Lees hier meer verhalen over restaurants, horeca en food