Opgefokte automobilist rijdt verkeersregelaar aan: 'Ik voelde me vernederd'

Verkeersregelaars, foto ter illustratie
Verkeersregelaars, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een opgefokte automobilist die in november vorig jaar bij de Haagse Markt een verkeersregelaar aanreed, hoeft van het Openbaar Ministerie niet opnieuw de cel in. Met zijn agressieve rijgedrag veroorzaakte hij veel commotie bij marktbezoekers. Hij heeft daarna al tweeënhalve maand in voorarrest gezeten, en dat is volgens de officier van justitie voldoende.
De 26-jarige Hagenaar Muhammed O. dreigde op 10 november een afspraak bij de opticien mis te lopen doordat hij met zijn Seat vast kwam te zitten in een opstopping bij het Hobbemaplein. Met zijn auto trok hij snel op toen daar even de ruimte voor was. Daarbij zou hij al bijna een fietser hebben aangereden.
Hij moest weer stoppen en werd door een verkeersregelaar aangesproken op zijn rijgedrag. 'Hij stak opeens zijn hoofd door mijn raam en sprak tegen mij alsof ik een klein kind was', zei O. vrijdag bij de rechter. 'Ik voelde me vernederd.'

'Ik dacht: ik moet weg hier'

Bezoekers van de markt bemoeiden zich er ook mee, en riepen van alles tegen de automobilist. 'Ik dacht: ik moet weg hier', vertelde O. de rechtbank. Op camerabeelden was in de rechtszaal te zien hoe hij op het Hobbemaplein wild optrok. Met de rechtervoorkant van zijn auto raakte hij de verkeersregelaar die hem had toegesproken. De man draaide om zijn as en maakte een smak tegen het wegdek, waardoor hij gekneusde ribben opliep.
Volgens de officier van justitie heeft O. zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware verwonding van de verkeersregelaar. 'Deze zaak toont maar weer eens aan hoe kwetsbaar verkeersregelaars zijn voor agressief verkeersgedrag.' De aanklager eiste een onvoorwaardelijke celstraf van 76 dagen, de tijd die O. na het incident in voorarrest zat. Daarnaast zou hij alleen nog een voorwaardelijke celstraf van twee maanden moeten krijgen, die hij niet hoeft uit te zitten als hij niet opnieuw in de fout gaat.

Auto te koop

Volgens O. werd de commotie veroorzaakt doordat zijn auto was 'getuned' en veel lawaai maakte. Daardoor leek het alsof hij ook hard reed, terwijl hij in werkelijkheid niet harder dan vijf kilometer reed. 'Ik heb de auto al twee weken te koop staan', zei hij vrijdag.
De rechter doet over twee weken uitspraak.