Aangespoelde eieren meegenomen voor onderzoek: 'Al in staat van ontbinding'

De eieren die zijn aangespoeld
De eieren die zijn aangespoeld © Omroep West
DEN HAAG - Een aantal van de eieren die aanspoelden op het strand van Scheveningen is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meegenomen. Ze zijn naar de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht gebracht, waar wordt onderzocht om wat voor soort vogel het gaat. Ook wordt nog onderzocht waar de eieren vandaan komen.
Donderdagmiddag spoelden tientallen eieren met dode kuikens aan langs de kust. Het zou gaan om zo'n 150 eieren, die vervolgens naar vogelopvang de Wulp in Den Haag werden gebracht. Het is nog niet bekend om wat voor vogels het gaat.
Lizzy Looijestijn van de vogelopvang denkt dat het gaat om grote eenden of gansjes. Dat het om een inheemse vogel zou gaan, is volgens haar niet aannemelijk. 'Misschien waren ze voor consumptie of om als huisdier te houden.'
De diertjes uit de aangespoelde eieren zijn in staat van ontbinding:
Aangespoelde eieren liggen nu bij de vogelopvang
De eieren worden verder onderzocht op de Universiteit van Utrecht, maar uiteindelijk worden ze weggegooid. 'Er wordt alleen gekeken naar waar ze vandaan komen en wat voor dieren het precies zijn. Er kan niks meer in leven worden gehouden doordat de eieren al in staat van ontbinding zijn en de eieren die nog dicht zijn, zijn al te lang koud geweest.'
Eerder zei de dierenambulance Den Haag, die de eieren van het strand heeft geraapt, dat ze dit 'nog nooit eerder hadden meegemaakt'.