Het eerste vegan restaurant: 'Hier wordt niemand opgegeten'

ZOETERMEER - In een voormalig steakrestaurant opent in mei het eerste vegan restaurant in Zoetermeer: Het Ministerie van Geluk. Het is een droom die uitkomt voor initiatiefnemer Stephanie van Schilt, die zelf vanaf haar elfde geen dieren meer eet: 'Er komt een tijd dat we denken, wat raar eigenlijk dat we vroeger vlees aten en hoe we met dieren omgingen.'
Het bedrijf van Stephanie begon met een zogenoemde food truck met dezelfde naam die het restaurant gaat krijgen. 'Mijn eerste evenement waar ik ook meteen als enige vegetarische foodcaravan stond was op het Amsterdam Dance Event in 2018. 17.000 hongerige mensen waren daar en dat ging eigenlijk supergoed. Ik heb nooit gedacht dat het zo’n succes zou worden. Nu vijf jaar later open ik in een voormalig Argentijns steakrestaurant het allereerste vegan restaurant in Zoetermeer', vertelt een trotse Stephanie.
'Toen ik net begon dacht ik: ik blijf met deze caravan rondrijden en als ik er mijn vaste lasten mee kan betalen dan is dat prima. Maar het groeit en het groeit. In het begin kreeg ik vooral aanvragen van foodtruckfestivals en grote dance events. Maar door de jaren heen krijg ik onwijs veel aanvragen voor bruiloften, verjaardagen, tuinfeesten en bedrijfsfeesten.'
Stephanie van Schilt in haar foodcaravan
Stephanie van Schilt in haar foodcaravan © Jeroen Schaaphok
Vanaf haar elfde eet Stephanie van Shilt al vegan. 'Dat kwam door beelden in het nieuws van varkens die met grote grijpers werden geruimd als gevolg van de varkenspest. Dat vond ik zo schokkend', vertelt ze. 'De vleesindustrie zoals het nu is dat kan gewoon niet. Ik denk dat er niemand is die in het slachthuis gaat kijken en daarna nog met veel plezier een biefstukje eet.'
Voor sommigen is het eten van plantaardige vleesvervangers nog best spannend, maar volgens Stephanie is het al lang geen trend meer en wordt het mainstream. 'Ik krijg het steeds drukker en daarom zocht ik een grote productiekeuken. Nu maak ik nog alles in mijn eigen keuken klaar. Maar met drie grote koelkasten en allemaal opbergdozen wordt het in mijn flatwoning wat krap. Toen ik dit voormalige steakrestaurant kon huren dacht ik: ja waarom ook geen eigen vegan restaurant erbij.'
'Elk vleesgerecht is te vervangen door een nog veel lekkerder plantaardige variant', vertelt Stephanie. 'Van wortel kun je zalm maken. Van een konjacplant kun je garnalen maken en van tomaten een heerlijke steak tartaar. Ik leer veel van recepten van hoe je vlees of vis klaarmaakt en dan probeer ik dat te veganizen. Bijvoorbeeld: hoe maak je een vleescarpaccio en wat lijkt daar plantaardig op. Ik heb er een bietencarpaccio van gemaakt die lekkerder is, gezonder is en er ook mooier uitziet.'
Het restaurant krijgt dezelfde naam als haar foodcaravan: Het Ministerie van Geluk. 'Vanaf mei als ik openga, zijn in dit voormalig steakrestaurant alleen nog levende wezens welkom. Hier worden mensen gelukkig. Ze gaan lekker eten en dieren worden van mijn restaurant gelukkig, want ze worden er niet opgegeten.'
Veganisten die vegan eten zijn mensen die een levensstijl aanhangen waarbij zij afzien van alle vormen van exploitatie van dieren. Dat betekent dat een veganist vanuit een morele overtuiging geen dierlijke producten eet of gebruikt. Hieronder vallen ook zuivel en eieren, maar bijvoorbeeld ook honing en leer voor kleding of schoenen.
>> Lees hier meer verhalen over restaurant, horeca en food