Deze bands en artiesten spelen 5 mei op Bevrijdingsfestival

Froukje | Foto via R.G. Ruijs Stichting
Froukje | Foto via R.G. Ruijs Stichting
DEN HAAG - Froukje, Abba Fever, The Wishing Well en Jett Rebel, het zijn slechts enkele van de artiesten die op 5 mei in Den Haag op het Bevrijdingsfestival staan. Ondanks gestegen kosten is het de organisatie gelukt om het festival voor iedereen gratis toegankelijk te houden. Dit jaar zijn er niet alleen optredens op het Malieveld, maar ook in het naastgelegen Provinciehuis.
Het Haagse Bevrijdingsfestival is één van de veertien officiële Bevrijdingsfestivals in Nederland. Op het Malieveld staan op twee podia vanaf 13.00 uur een keur aan artiesten. Op de ASN Bank Stage zie je behalve Froukje, die dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid is, ook de Haagse zangeres Maxine, Rolf Sanchez, Jeangu Macrooy en de Nieuwe Nederlanders (een groep vluchtelingen uit Soedan, Syrië en Iran), Jett Rebel en The Wishing Well.
Mooie line-up voor Bevrijdingsfestival Den Haag
In deze gelegenheidsformatie spelen onder andere muzikanten uit toonaangevende Haagse bands uit de jaren '90 zoals Hallo Venray, Suburbs, Tuesday Child, Dyzack en Gruppo Sportivo. Op het Sena Performers Stage staan Dopebwoy, Madina, Adf Samski, Dopebwoy, Mariposa, Fokke Simons, Wezz en Housequake.

Meer dan alleen een gezellig muziekevenement

Het Bevrijdingsfestival wil meer dan alleen een gezellig muziekevenement zijn. 'Op vrijdag 5 mei vieren we met elkaar de vrijheid, iets wat door de oorlog in Oekraïne extra relevant blijft', stelt de organiserende R.G. Ruijs Stichting. Er wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat.
Het inhoudelijke programma wordt in het Provinciehuis georganiseerd. Er is een optreden van het stand-up comedygezelschap Puur Gelul met onder meer Paula Udondek, Maarten Spanjer en Derek Otte. Je kunt luisteren naar De Jonge Haagse Dichters. Natascha van Weezel houdt een vrijheidscollege en Ron Fresen interviewt de journalist voor de vrede 2023, Hans Jaap Melissen.

Blijft Bevrijdingsfestival gratis?

Of het Bevrijdingsfestival de komende jaren gratis toegankelijk kan blijven weet de organisatie niet. Net als andere festivals heeft ook het Bevrijdingsfestival te maken met de stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen. Voor Parkpop waren dit redenen om het gratis festival dit jaar niet door te laten gaan.
Het Bevrijdingsfestival heeft dit jaar een extra financiële bijdrage van 100.000 euro ontvangen van de gemeente Den Haag. 'Of in 2024 op het Malieveld de vrijheid gevierd kan worden, hangt mede af van de bereidheid van de provinciale en landelijke overheid om (ruimer) bij te dragen aan de 14 officiële Bevrijdingsfestivals in Nederland', meldt de Haagse organisatie.
>>Kijk hier voor meer verhalen over muziek en cultuur