Maximaal twee tractoren toegestaan bij protest in Zuiderpark, blokkade A12 verboden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Bij het aangekondigde boerenprotest in het Zuiderpark zaterdag zijn maar twee tractoren toegestaan. Dat meldt de gemeente Den Haag. Organisator Farmers Defence Force wilde met zo'n 5000 tractoren komen, 'maar in verband met de vrees voor ernstige verkeersproblemen, wanordelijkheden en gevaar voor de gezondheid' vindt burgemeester Jan van Zanen dat 'onwenselijk en zorgelijk'.
Den Haag zet zich daarmee schrap voor komende zaterdag, de dag dat er zowel boerenprotesten als klimaatacties zijn in de stad. Boerenorganisatie FDF demonstreert in het Zuiderpark en verwacht daar duizenden mensen op te been te krijgen. De demonstranten zijn welkom, maar mogen alleen maar symbolisch twee tractoren neerzetten.
Van de gemeente mogen maximaal 25.000 mensen meedoen aan het protest in het Zuiderpark en moet dat tussen 12.00 en 16.00 uur worden gehouden.

Blokkade A12 niet toegestaan

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn van plan die dag opnieuw de snelweg A12 te blokkeren. Daarvoor zijn ze, anders dan Farmers Defence Force, niet in overleg gegaan met de gemeente. De gemeente heeft dat via social media vernomen. Van Zanen laat in een brief weten de blokkade op de A12 niet toe te staan.
'Er is sprake van een voorgenomen protest zonder kennisgeving en zonder aanspreekbare organisator. De eerdere ervaringen zijn slecht. Er is sprake van een sfeer van confrontatie en provocatie', legt de Haagse burgemeester uit. Ook vindt hij het blokkeren van de A12 te veel verkeershinder en te gevaarlijke situaties opleveren. Wel mogen de klimaatdemonstranten van 12.00 tot 18.00 demonstreren op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Ook hoopt de gemeente alsnog voor zaterdag in gesprek te kunnen met Extinction Rebellion.

Natuurorganisaties en omwonenden vrezen chaos

Vooral het massale boerenprotest in het Zuiderpark baarde veel Hagenaars, maar vooral de omwonenden, veel zorgen. Ze vreesden vooral grote chaos door de verwachte massale komst van tractoren. Het CDA in Den Haag riep het stadsbestuur ook op de tractoren te weren uit het Zuiderpark. De partij wil dat alle schade dat mogelijk wordt aangericht, wordt betaald door de organisatie en de deelnemers van de demonstratie.
Haagse natuurorganisaties schreven ook een brief waarin ze aangaven te vrezen voor schade aan de natuur in het Zuiderpark. De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming 's-Gravenhage (AVN) en de Haagse vogelbescherming noemen het park 'volstrekt ongeschikt voor een boerenprotest'. Ook zij riepen de gemeente op de vergunning voor de demonstratie in te trekken. De demonstratie mag dus doorgaan, maar wel met maar twee tractoren.

Legervoertuigen en eerdere protesten

Eerder liet de gemeente al weten legervoertuigen achter de hand te hebben om de demonstraties zaterdag in goede banen te leiden. Bij de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid vorig jaar sloegen de politie en Defensie ook al de handen in een, toen de boeren bekend maakten 'heel Nederland plat te willen leggen'.
Naast extra politiemensen stonden daarom defensie-eenheden met zwaarder materieel klaar om ingezet te worden. Eerder werd het leger ook al ingezet voor het afzetten van verschillende wegen om de boeren bij het Binnenhof weg te houden.
Ondanks een verzoek van Omroep West wilde burgemeester Jan van Zanen geen toelichting geven op zijn besluiten.