Organisatie boerenprotest wil luisteren naar gemeente, klimaatactivisten negeren aanwijzingen

© Regio15
DEN HAAG - Farmers Defence Force (FDF) roept demonstranten op zaterdag niet met de tractor naar het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag te komen. De gemeente Den Haag liet dinsdag weten dat er maximaal twee tractoren mogen staan. Ook heeft de gemeente de blokkade van de A12 van klimaatactivisten verboden. Al is Extinction Rebellion niet van plan die aanwijzing op te volgen.
FDF gaat zich er waarschijnlijk wel aan houden, zegt voorzitter Mark van den Oever. 'Anders gaat de politiek ons demoniseren.' Hij noemt de beperking van het aantal tractoren ‘best wel frappant’, maar had deze uitkomst wel verwacht. De organisatie is niet van plan het besluit aan te vechten. Van den Oever roept demonstranten op met de auto of bus naar het protest te komen.
Omwonenden van het Zuiderpark vreesden grote chaos in het park. Voorzitter Charles Crown van Stichting Zuiderpark is op zich blij dat er maar twee tractoren worden toegestaan, maar tegelijkertijd houdt hij zijn hart vast. 'Als er 25.000 betogers komen is dat alsnog behoorlijk veel', zegt hij. 'Het is in ieder geval beter dan 100.000 betogers.'

'Zware belasting voor het park'

Maar Crown vreest dat de boeren gewoon massaal met de tractor naar het Zuiderpark komen. 'Daar ben ik wel bang voor, ja. De gemeente kan wel zeggen: we vliegen zwaar materieel in, maar dan moet je denk ik tanks neerzetten. En die hebben we niet eens. Dus ja, wat kun je er dan tegenover zetten?' Dat het een zware belasting voor het park gaat worden, staat volgens hem dan ook buiten kijf.
Ook het weer van deze week, in combinatie met de FDF-demonstratie van zaterdag, baart de stichting zorgen. 'Met de regen van nu kun je het veld straks weggooien', zegt Crown. 'Dat wordt één grote modderpoel. Linksom of rechtsom: het gaat gewoon een puinhoop worden.' Hij begrijpt dan ook niets van de keuze om naar het Zuiderpark te gaan. 'Waarom niet lekker het strand?'

Afbakening demonstratieterrein

De boerenactiegroep wilde aanvankelijk met 5000 tractoren naar Den Haag komen. Na overleg met de gemeente bracht FDF het aantal tractoren terug naar 500. Vervolgens wilde FDF 120 tractoren in het Zuiderpark zetten, als afbakening van het demonstratieterrein, maar ook dat wil de gemeente niet. Volgens de gemeente mogen maximaal 25.000 mensen meedoen aan het protest en moet dat tussen 12.00 en 16.00 uur worden gehouden.
Extinction Rebellion blijft erbij om te demonstreren op de zelf aangewezen locatie: het begin van de A12 in Den Haag. 'We willen demonstreren op een plek die ontregelend is en die zichtbaar is', zegt een woordvoerster. De Utrechtsebaan ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. 'We gaan terug naar "ons plekje", tenzij de overheid stopt met het subsidiëren van de fossiele industrie', stelt de woordvoerster.

'Niet in gesprek met gemeente'

Extinction Rebellion is niet van plan om hier verder over in gesprek te gaan met de gemeente Den Haag. Net als bij eerdere protestacties is de blokkade niet aangemeld bij de gemeente. 'Dit is het gewoon wat ons betreft.'
Volgens de gemeente Den Haag waren eerdere ervaringen met Extinction Rebellion slecht en krijgt hun demonstratie daarom een andere locatie toegewezen. 'Er is sprake van een sfeer van confrontatie en provocatie.' De vorige keren dat XR een blokkade aankondigde, stuurde de gemeente de demonstranten naar het Malieveld. Dat is zaterdag niet beschikbaar vanwege voorbereidingen voor de NN CPC Loop, die zondag start en finisht op het Malieveld.