Politiek verzet zich tegen verkoop bunker Seyss-Inquart

WASSENAAR - De gemeenteraad van Wassenaar is tegen de verkoop van de historische bunker van Seyss-Inquart aan de hoogste bieder. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadvergadering. De raad werkt daarom niet mee aan de wijziging van het bestemmingplan, die verkoop aan een mogelijke commerciële partij mogelijk moet maken. Stichting WO2 Sporen verzet zich al veel langer tegen verkoop en is blij met de uitspraak van de raad. 'Dit is een hele duidelijke stap vooruit'.
Ronald Klomp, voorzitter van Stichting WO2 Sporen heeft zelf dinsdagavond ingesproken tijdens de raadsvergadering en deed dat twee weken geleden ook al tijdens de commissievergadering over de mogelijke verkoop. 'Toen is het balletje gaan rollen', zegt hij. Ook andere organisaties, waaronder joodse instellingen, hebben aangegeven dat ze het uitermate ongepast vinden als de bunker zou worden verkocht.
Het Rijksvastgoedbedrijf wil de bunker verkopen omdat het rijk er geen doel meer voor heeft. Grote evenementen mogen er door de nieuwe eigenaar niet worden gehouden, maar de komst van horeca of bijvoorbeeld een bed & Breakfast, zouden wel mogelijk zijn.
'Geen McDonalds of pizzeria'
Maar de gemeenteraad van Wassenaar heeft zich nu uitgesproken tegen verkoop. 'We willen er geen McDonald's of een pizzeria in hebben', zei VVD-fractievoorzitter Gerbrand Nijman dinsdagavond tegen de NOS. 'Wat we willen is een educatiecentrum waar mensen kunnen leren over de Tweede Wereldoorlog en ook over de Koude Oorlog.' De raad vindt daarom dat het pand moet worden overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.
Ook Stichting WO2 Sporen is daar een groot voorstander van. De bunker zou dan een herinneringscentrum kunnen worden. 'In lijn met de historie, om te vertellen wat er is gebeurd. Het is nationaal dadererfgoed en het is een rijksmonument. Laten we er dan ook fatsoenlijk mee omgaan', zegt Klomp.
Vooruitlopend op een mogelijke verkoop organiseerde het Rijksvastgoedbedrijf in 2020 verschillende rondleidingen voor buurtbewoners. Ook Omroep West mocht komen kijken, zoals te zien is deze video:
De bewuste bunker werd in 1942 in opdracht van Arthur Seyss-Inquart gebouwd op landgoed Clingendael, tussen Den Haag en Wassenaar. Vanuit die bunker, vermomd als grote boerderij, regeerde Seyss-Inquart er als Rijkscommissaris namens nazi-Duitsland over bezet Nederland. Na de oorlog trok Defensie in het pand, maar sinds 2013 staat het leeg. In 2018 maakte het Rijksvastgoedbedrijf bekend dat het de bunker in de verkoop wilde doen. Dat stuitte toen al op veel protesten, ook van omwonenden.
Toch is de dreiging van verkoop niet verdwenen, al is het besluit van de gemeenteraad volgens Ronald Klomp van Stichting WO2 Sporen wel een hele duidelijke stap vooruit. 'De gemeente kan de Rijksoverheid niet dwingen te stoppen met de verkoop. Maar niet meewerken aan wijziging van het bestemmingsplan kan wel. Dat is nodig voor de verkoop.'
Weer naar Tweede Kamer en kabinet
Uiteindelijk bepaalt de minister van Binnenlandse Zaken of de verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf doorgaat of niet. 'Het moet de wil van de minister zijn om dat te doen. Is die wil er niet, dan zullen we opnieuw de Tweede Kamer en het kabinet benaderen'., zegt Klomp. Dat deed de stichting eerder ook, maar een motie om de bunker niet te verkopen werd toen uiteindelijk door de coalitie afgewezen.