In soort Efteling-wachtrij twee uur wachten op HPV-vaccinatie

Veel wachtende mensen in de Grote Kerk
Veel wachtende mensen in de Grote Kerk © Omroep West
DEN HAAG - Rondom de Grote Kerk in Den Haag staan woensdag lange wachtrijen. Mensen met kinderen wachten voor een HPV-vaccinatie. De wachttijd kan oplopen tot twee uur. 'Het is een soort wachtrij van de Efteling waar we in staan.'
De rij staat niet alleen om de kerk zelf. Eenmaal binnen ben je nog niet meteen aan de beurt. 'Het is bizar', reageert iemand die meer dan een uur in de rij heeft gestaan.
In de Grote Kerk kun je dinsdag en woensdag langskomen voor een HPV-vaccinatie. Ondanks dat je alleen kunt prikken op afspraak staan er lange wachtrijen. Het is niet bekend hoe dat heeft kunnen gebeuren.
De rij wachtenden buiten de Grote Kerk
De rij wachtenden buiten de Grote Kerk © Den Haag FM
Het gaat om een vaccinatieronde van Centrum voor Jeugd & Gezin bedoeld voor mensen die eerder niet in de gelegenheid waren om een inenting te halen, maar er staan ook mensen met een reguliere afspraak in de rij. Ook GGD Haaglanden is bezig met een campagne om mensen te vaccineren tegen HPV. Voor jongeren tussen de twintig en 27 jaar zijn zogeheten pop-upvaccinatieplekken geopend in de Haagse Hogeschool, InHolland en TU Delft.
HPV is een virus dat vooral door seksueel contact wordt overgebracht en het komt enorm veel voor. Uit onderzoeken blijkt dat vrijwel iedereen ermee besmet raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen enkele jaren zelf op, maar het kan ook kanker veroorzaken. De meest voorkomende soort is baarmoederhalskanker, maar het kan bijvoorbeeld ook mond- of keelkanker veroorzaken of kanker aan de penis.
Het HPV-vaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle kinderen vanaf tien jaar krijgen de spuit aangeboden. Sinds 2010 krijgen meisjes vanaf dertien jaar al de mogelijkheid om een prik te krijgen. De leeftijd is inmiddels verlaagd naar tien jaar en ook jongens krijgen de vaccinatie. Omdat jongens de prik in het verleden niet kregen, wordt nu een inhaalslag gemaakt.