Extinction Rebellion bereidt demonstranten voor op blokkeren snelweg tijdens trainingsavond

Tijdens de training leren demonstranten hoe je het beste een weg kan blokkeren
Tijdens de training leren demonstranten hoe je het beste een weg kan blokkeren © ANP
DEN HAAG - Een groot beamerscherm, vijf trainers die tekst en uitleg geven en ruim tachtig mensen die aandachtig luisteren. Extinction Rebellion wil zaterdag tijdens de grote demonstratie op de A12 in Den Haag geen half werk afleveren en daarom geeft de actiegroep in aanloop naar de protestdag extra trainingen voor nieuwe leden. Want wat is legaal als je protesteert en wat niet? Hoe protesteer je geweldloos? En wat te doen als het spannend wordt? Onze verslaggever ging ook naar zo'n trainingsavond. 'We zorgen tijdens onze demonstraties dat het dagelijks leven wordt verstoord, maar doen dat volledig geweldloos', vertelt trainster Maaike Oosterling stellig.
Extinction Rebellion geeft het hele jaar door van dit soort 'demonstratietrainingen' in heel Nederland, maar in aanloop naar de grote demonstratie in Den Haag worden er deze week extra trainingsavonden georganiseerd. 'Normaal duurt deze training drie of vier uur. Maar omdat deze avond vrij last-minute is ingepland, gaan we er wat sneller doorheen dan normaal', vertelt Maaike aan het begin van de trainingsavond in Utrecht tegen een groep nieuwsgierige demonstranten in spe. 'En we willen wel dat jullie 'ready' zijn voor zaterdag', voegt zij toe.
Na een duidelijke uitleg over het doel van de actie, namelijk de regering oproepen om te stoppen met het geven van fossiele subsidies, gaan de trainers in op de praktijk. Want wat moet je doen tijdens een protestactie en wat vooral niet? 'Houd elkaar in de gaten als de politie geweld gaat gebruiken om ons weg te krijgen van de snelweg', vertellen de trainers. 'En op de grond zitten, is de beste tactiek tijdens een demonstratie', benadrukken ze.

'Stamp met je voet of zing een lied'

Maar wat nou als je in paniek raakt wanneer de politie ingrijpt? 'Stress is een heel logisch gevolg als het spannend wordt. Verberg je spanning en stress op dat moment dan ook vooral niet en vraag vooral om hulp als je in paniek raakt', vertelt Maaike terwijl er op de beamer een lijstje verschijnt met manieren om je paniek onder controle te houden. 'Let op je ademhaling, stamp met je voeten of zing een lied', somt de trainster een aantal manieren op.
Na alle theorie is het tijd om de 'geleerde stof' in praktijk te brengen. Dat begint met het zingen van een van de protestliederen. 'Hey ho, take me by the hand', beginnen de trainers. 'Fight for climate justice, fight for climate justice', valt de groep in.
Extinction Rebellion oefent voor snelwegblokkade
Als de liedjes zijn doorgenomen, begint het echte werk: oefenen met het blokkeren van de A12. 'Ga allemaal zo dicht mogelijk naast elkaar zitten en haak jullie armen in elkaar', zegt Maaike tegen de groep die inmiddels op de grond 'oefenprotesteert'. 'Nog dichter tegen elkaar aan', zegt ze.
Nadat de groep goed, en vooral zo dicht mogelijk tegen elkaar, zit tijdens het oefenprotest, wordt het ingrijpen van de politie gerepeteerd. 'We hebben jullie drie keer verzocht om te vertrekken, we moeten jullie nu arresteren', zegt de trainster die zich nu voordoet als politie-agent. Vervolgens beginnen de trainers de demonstranten in spe één voor één uit elkaar te trekken. 'Daarbij is het beter om elkaar vast te houden bij de armen en niet aan iemands benen te gaan hangen, dat kan namelijk best pijnlijk zijn', voegt Maaike tussendoor toe.

Geen spanning, wel vertrouwen

Nadat de laatste demonstranten 'van de weg' zijn gehaald tijdens de oefenblokkade, is de training afgelopen en klinkt er applaus voor de trainers. 'Wij zijn er aanstaande zaterdag samen bij', vertellen moeder en zoon na afloop van de training. 'Ik wil er graag bij zijn om te laten zien dat ik mij druk maak om de toekomst van de wereld en die van mijn kinderen', legt de moeder uit. 'De overheid doet niet wat het zou moeten doen, dus daarom moeten wij dan maar in actie komen', vertelt een andere man na de training.
Ook hebben de toekomstige demonstranten van Extinction Rebellion vooral veel vertrouwen in zaterdag. 'Het is niet de eerste keer dat ik demonstreer, maar wel de eerste keer dat ik op een openbare weg ga zitten', zegt de man. 'Maar ik vertrouw de politie en verwacht dat het veilig zal verlopen', voegt hij toe. 'Mijn oudste zoon heeft ook al een keer meegedaan, dus ik heb wel al verhalen gehoord over de de protesten en ben daardoor niet echt gespannen voor zaterdag. Ik heb er eigenlijk wel zin in', voegt de moeder toe.