Bekende snackbar is na jaren weer terug: 'We hebben grootse plannen'

Frituurlegendes Dennis (links) en Jack (rechts) van de nieuwe HapSnap
Frituurlegendes Dennis (links) en Jack (rechts) van de nieuwe HapSnap © Omroep West
DEN HAAG - Ruim 25 jaar was het een vertrouwd gezicht in Den Haag en omgeving: snackbar HapSnap, met tientallen filialen in onze regio. Veel mensen herinneren zich waarschijnlijk nog het geel-rode logo met de koksmuts. In 2007 werd de boel verkocht aan Kwalitaria en een jaar of vijf geleden verdween de laatste zaak van de bekende formule uit beeld. Maar nu is HapSnap weer terug. Met één vestiging, maar wel met grootse plannen.
Tienduizenden kroketten, frikandellen en hamburgers moeten er al door hun zeer ervaren handen zijn gegaan. Je kunt wel stellen dat bij Dennis Melchior (48) en Jack van der Spek (37) het frituurvet door de aderen stroomt. De twee Hagenezen leerden elkaar eind jaren negentig kennen bij de HapSnap in de bekende keet aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag. Ze zijn voor veel liefhebbers van bruin fruit al jarenlang een bekend gezicht.
Het logo van de 'oude' HapSnap
Het logo van de 'oude' HapSnap © HapSnap archief
Na flink wat jaren met elkaar gewerkt te hebben, gingen beiden hun eigen weg. Dennis werkte jarenlang bij een ander filiaal in Rijswijk en daarna bij De Jong snacks in Den Haag. Jack werkte ook bij verschillende filialen en ook andere snackbars zoals 't Hapje. Tussendoor maakte hij nog uitstapjes naar de Mediamarkt en in de bouw. Maar het bleef kriebelen.
'Een jaar of twee geleden is ons plan ontstaan. We zaten op internet te kijken en toen bleek de website hapsnap.nl niet meer geregistreerd te staan. Toen hebben we die geclaimd en zijn we een pand gaan zoeken', vertelt Van der Spek. Dat werd koffietent Het Aagje, aan de Aagje Dekenlaan in het Haagse Moerwijk. Na twee maanden klussen staat er nu HapSnap op de gevel. Niet meer in rood en geel, maar paars met groen.
De pas verbouwde keet aan de Aagje Dekenlaan
De pas verbouwde keet aan de Aagje Dekenlaan © Omroep West
'We waren toch toe aan een wat moderner jasje. Maar bij de naam HapSnap gaat bij veel mensen wel nog steeds een lampje branden, ja.' HapSnap telde ooit tientallen filialen, in bijvoorbeeld Den Haag, Voorburg, Leidschendam, Rijswijk en Leiden. Heeft dit duo ook zulke grootse plannen? 'Nou, op den duur willen we wel weer een keten starten', zegt Dennis bloedserieus. 'Laten we deze tent eerst maar afbetalen', grapt zijn collega. 'Dat duurt nog wel even.'

Vleesloze humor

Humor is belangrijk. 'Ja, we gaan hier niet weg voor we hebben gelachen. Lekker een praatje maken met elkaar en met de gasten, dat is het gezelligst, ja toch', zegt Dennis met Haagse tongval. Al zit een praatje maken met een gast er niet altijd meer in, want deze nieuwe HapSnap is met zijn tijd meegaan.
Net als bij grotere ketens staat er inmiddels een zuil, waarop klanten zelf hun bestelling kunnen intoetsen. Wat ook is veranderd: er zijn steeds meer vegetarische snacks. Waar niet-vleeseters vroeger met die eeuwige kaassoufflé werden afgescheept, zijn nu frikandellen, hamburgers en zelfs kipburgers in een vega-variant verkrijgbaar.
Leuk zo'n zuil, maar dan mis je wel de Haagse humor
Leuk zo'n zuil, maar dan mis je wel de Haagse humor © Omroep West
Maar vlees is er ook nog en wat blijkt als twee jonge dames met een hoofddoek voor de vitrine staan te weifelen: vrijwel alles is tegenwoordig halal. 'Zelfs de bacon, die is van kalkoen', zegt Van der Spek. Het tweetal knikt instemmend.
Het gas is ook verdwenen. 'We doen alles op stroom.' Burgers in de gaten houden op de bakplaat is er niet meer bij. Er staat een geautomatiseerd systeem dat binnen één minuut je hamburger kant en klaar gaar bakt. En de broodjes komen ook geheel geautomatiseerd uit de toaster rollen. 'Daar hoef je dus niet bij na te denken, echt iets voor mij', zegt Dennis.

Regels zitten er goed ingestampt

Wat er is nog overgebleven van de authentieke HapSnap? 'Die hadden overal strenge procedures voor en die hebben we in al die jaren er wel ingestampt gekregen. Qua hygiëne en kwaliteit en zo, dat houden we hier ook scherp in de gaten.'
En die kortingskaart van vroeger, met die zegeltjes? 'Nee joh, die gaan mensen namaken.' Toch is dat principe ook niet helemaal verdwenen. 'Nee, mensen die online bestellen, kunnen meedoen aan een spaaractie.' En ook anders dan vroeger: voor de deur staan een heleboel fietsen. Niet van klanten, maar van medewerkers.

Eigen kroost aan het werk gezet

Want hoewel de zaak pas net vier maanden open is, heeft het tweetal nu al zo'n vijftien bezorgers rondrijden. 'Onder wie ook onze eigen kinderen', glunderen ze. Dan zit het gesprek erop, want hoewel het pas 14.00 uur 's middags is, druppelen de bestellingen al binnen. Dus moeten ze aan de bak.
Een geheel geautomatiseerd gebakken burger
Een geheel geautomatiseerd gebakken burger © Omroep West
Zo zijn de twee weer terug bij het begin. Boven de frituur, in een keet. Waar ze een hoop lol hebben. 'We hebben dit echt gemist, ik ben blij dat ik weer terug ben', zegt Dennis. Na al die jaren zit er voor hem geen kroketje meer in, trouwens. 'Nee hoor, ik ga straks even naar huis. Braaf groente eten. Jack ook? Nee, die lust alles.'

HapSnap had bijna anders geheten

HapSnap is nu dus terug, maar hoe begon het eigenlijk? We weten oprichter Cees Oosterbeek te traceren, inmiddels 83 jaar oud. 'Ik ben het halverwege de jaren tachtig als franchiseorganisatie begonnen, samen met mijn compagnon Hans van Oorschot. We zijn allebei Hagenaars en hadden al meerdere bedrijven, zoals in de verzekeringen en horeca. Maar we zagen veel snackbars in onze omgeving waar het misging, dus zijn we zelf maar wat begonnen.'
Een vrachtwagen komt in 2007 eten afleveren bij het filiaal aan de Haagweg in Rijswijk
Een vrachtwagen komt in 2007 eten afleveren bij het filiaal aan de Haagweg in Rijswijk © HapSnap archief
Het scheelde weinig of HapSnap had 'Meneer Jansen', 'Chef Jansen' of 'iets met Expres' geheten, vertelt hij. 'Daar waren we nog op aan het studeren. Maar toen ik eens de zus van onze boekhouder uit Zoetermeer een lift gaf, kwam zij met de suggestie HapSnap. Toen hebben we meteen een logo laten tekenen.'

Weinig werken, wel een dikke wagen?

Het eerste filiaal was op het Veluweplein, bij het Zuiderpark in Den Haag. Uiteindelijk werden het er 25, vooral rond Den Haag en Rotterdam. 'We financierden die zaken en regelden apparatuur en andere dingen. Daar vroegen we dan pacht voor. Speelautomaten erbij, verzekeringen, echt een heel pakket.'
Het moeilijkst was om goede franchisenemers te vinden, vertelt Oosterbeek. 'De meesten wilden niet 's avonds werken en niet in het weekeinde. Ze wilden wel drie keer per jaar op vakantie en meteen een auto met een ster, maar zo werkte dat natuurlijk niet.'

Geen nieuw snackimperium

Gevraagd naar het geheim van zijn toenmalige succes, benoemt de oprichter het werken met verse producten. 'Bijna alles was vers, van de kroketten tot de jus d'orange. We deden ook echt ons best om ons te onderscheiden. We hadden zelfs een mysteryguest, om te kijken of ze het allemaal wel goed deden.'
'Ik ga zeker een keertje kijken, als ik in Den Haag ben', zegt Oosterbeek. 'Leuk toch, dat de HapSnap weer terug is.' Zit hij dan inmiddels op Hawaii, rijk geworden van al die Hapsnapburgers en talloze milkshakes? 'Haha, nee, was het maar waar. Zo'n feest is het niet. Ik heb zeker geld verdiend met de verkoop, maar er is geen schip met dubbeltjes binnengekomen.' De intentie om opnieuw te investeren in een snackbarketen heeft hij trouwens niet. 'Nee hoor, ik ben veel te druk met golfen, tennissen en mijn kleinkinderen. Dus voor mij geen nieuwe plannen.'
Lees meer van dit soort verhalen in ons dossier food