Alphens gezin opgepakt voor fraude met gedoneerd geld

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een gezin uit Alphen aan den Rijn is opgepakt omdat gedoneerd geld privé is gebruikt. De drie gezinsleden - een man van 58, een vrouw van 55 en een dochter van 30 - worden verdacht van verduistering, oplichting en witwassen. Ze zijn dinsdag opgepakt, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend. Het gaat om drie coronacritici, die naar eigen zeggen onderzoek deden naar misstanden.
De man en zijn dochter hebben allebei een bestuursfunctie bij een door hen opgerichte stichting. Het geld dat donateurs aan de stichting schonken, zouden zij volgens het OM voor privédoeleinden hebben gebruikt. Daar zou ook de echtgenote van de man bij betrokken zijn.
Het zou gaan om de stichting 'Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020'. Met de BPOC kondigden de vader en dochter onder andere een rapport aan over het aantal doden door coronavaccinaties. Dat rapport kwam er alleen nooit. Ook schreef de 58-jarige verdachte een boek over politiegeweld tegen coronademonstranten. Dat zou gebaseerd zijn op anonieme verklaringen van tachtig politiemensen, maar dat geloofde bijna niemand.

'Geld aftroggelen van argeloze wappies'

De Belgische viroloog Marc van Ranst noemde BPOC donderdag 'een amateurtoneelgezelschap dat verhoren deed over de coronacrisis om een tribunaal te organiseren, en vooral een vehikel om geld af te troggelen van argeloze wappies.' Op Twitter wordt vooral gelachen om de arrestaties. 'Ze wilden toch een tribunaal?', 'Tachtig politieagenten vinden in hun huidige verblijfplaats kan niet moeilijk zijn' en een kort 'Daggg stelletje charlatans', zijn enkele reacties.
Het OM kan momenteel nog weinig zeggen over de zaak. Zo is nog niet bekend gemaakt om hoeveel geld het gaat. Het drietal zit nog vast en moet zich later voor de rechter verantwoorden.