Overstromingen na hevige buien afgelopen zomer: 'Het draait om geld'

Het water stond afgelopen zomer door de hevige regenval hoog in Delft
Het water stond afgelopen zomer door de hevige regenval hoog in Delft © Omroep West
DELFT - Afgelopen zomer ging het helemaal mis in Delft. In korte tijd regende het zo hard dat grachten in het centrum overstroomden en woonkamers blank kwamen te staan. Als gevolg van de klimaatverandering gaan dit soort extreme buien naar verwachting vaker voorkomen in steden. Waterschap Delfland heeft verschillende opties om de overstromingen tegen te gaan, maar die kosten wel geld.
'Toen ik op die ochtend thuis kwam, bleek dat het kanaal was overstroomd tot in mijn huis aan toe', blikt Peter Roelofsma uit Delft terug op de overstroming van 15 augustus vorig jaar. In korte tijd kwam er zoveel water uit de hemel vallen dat vooral in het centrum van Delft straten volliepen en water huiskamers en kelders binnendrong.
Peter woont aan het Rietveld, waar het water sowieso al hoog staat. Binnen zag hij tot zijn schrik dat er tot diep in zijn huis een laagje water stond. 'Ik kon het gewoon niet geloven.'
Een boek van Peter dat waterschade opliep
Een boek van Peter dat waterschade opliep © Omroep West
Extreme regen kan veel schade veroorzaken in de regio berekenden onderzoekers van Deltaris onlangs al. In Delft gaven 124 bewoners bij de gemeente aan problemen te ervaren tijdens de extreme regen afgelopen zomer. Peter had vooral te maken met boeken die nat waren geworden: 'Daar zit die geur nu ook nog in.'
Samen met de gemeente en andere partijen probeert Delfland meer overlast te voorkomen door maatregelen te nemen. Maar extra maatregelen kosten geld. Dat kan door de waterschapsbelasting te verhogen of door geld niet aan andere taken van het waterschap uit te geven. De partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen denken daar verschillend over.
De waterschappen (ook wel Hoogheemraadschappen genoemd) beheren het water in Nederland. Het grootste deel van het bestuur wordt gekozen tijdens de waterschapsverkiezingen van 15 maart. Enkele bestuurders hebben een vaste plek, die zijn voor de boeren en natuurbelangen omdat zij veel met water te maken hebben. Net als bij de landelijke politiek proberen partijen na de verkiezingen een coalitie te vormen. De coalitie zorgt voor een dagelijks bestuur van het waterschap.
Er zijn een aantal extra maatregelen die Hoogheemraadschap Delfland kan nemen om overlast door extreem weer te beperken, zegt Dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt, voorzitter van Delfland: 'Uiteindelijk heeft het te maken met ruimte vinden voor water. Door bijvoorbeeld nu te investeren in extra bergingen onder de stad waar het water tijdelijk kan worden opgevangen.'
Delfland kan ook subsidies geven: 'Het huidige bestuur heeft een stimuleringsbudget om mensen een steuntje in de rug te geven voor vergroening, tegels uit de tuin et cetera', zegt Daverveldt. 'Het nieuwe politieke bestuur zal straks moeten besluiten of Delfland met dat soort regelingen wil doorgaan.'

Het draait om het geld

Daar tegenover staat dat het geld kost om deze maatregelen uit te voeren. Uit de stemwijzer van de verkiezingen blijkt dat een partij als 50PLUS wel maatregelen wil nemen tegen de gevolgen van extreem weer, maar daar niet de waterschapsbelasting voor wil verhogen. 'Dat zou kunnen betekenen dat je ervoor kiest maatregelen te nemen als de schade daar is', zegt de dijkgraaf.
Partijen als PvdA en Water Natuurlijk (een combinatie van D66, GroenLinks en Volt) staan juist wel open voor een verhoging van de belasting. Zij willen extra investeren in maatregelen. Tussen deze twee groepen in staan partijen als de VVD en BBB, die het verhoging van de belasting niet willen uitsluiten, maar het als laatste optie zien.