Veel voorbereiding maar ook vrees: HTM, ziekenhuizen, sportclubs en ondernemers over demonstratiedag

Een eerdere blokkade van de A12 door klimaatdemonstranten
Een eerdere blokkade van de A12 door klimaatdemonstranten © ANP
DEN HAAG - Den Haag zet zich schrap voor de demonstraties van Farmers Defence Force (FDF) en Extinction Rebellion (XR). Maar wat de stad precies te wachten staat, is volgens ondernemers, sportverenigingen, ziekenhuizen en omwonenden nog erg onduidelijk. 'Dit weekend is onvoorspelbaar', meldt ziekenhuis HMC Westeinde. ADO heeft vanwege deze onvoorspelbaarheid de training van zaterdag al afgelast.
Er staan legertrucks paraat, de spoedeisende hulp van HMC Westeinde is 'extra alert' en sportverenigingen in het Zuiderpark bereiden zich voor op het stoppen van wedstrijden als het onveilig wordt. Het is een greep uit de voorbereidingen die in Den Haag worden genomen in aanloop naar de protestdag.
Zaterdag strijken naar verwachting 25.000 demonstranten neer in het Zuiderpark en heeft XR het voornemen wederom de A12 te blokkeren, ondanks dat de gemeente dat heeft verboden. De gemeente, HTM, de politie en de ziekenhuizen bereiden zich voor op extra drukte in de stad. Zo neemt haal- en brengdienst AV 070 rond het Malieveld alleen ritten aan die spoed hebben en waarschuwen ze dat ouderen mogelijk langer moeten wachten op hun autorit.

Openbaar vervoer blijft rijden

Het ov rijdt zaterdag in principe gewoon. Tram 9, bus 25 en bus 26 rijden 'zoals gewoonlijk' naar het Zuiderpark. Ook in de rest van de stad blijft het ov 'gewoon' rijden, wel is er volgens HTM contact over mogelijke omleidingen, maar alleen als de situatie daar om vraagt. Er wordt volgens de gemeente ook geen grote parkeerdrukte verwacht. 'De touringcars waarmee de boeren komen, worden neergezet bij Madurodam en het stadion van ADO. Dat levert geen problemen op, het is een kwestie van halen en brengen', zegt een woordvoerder van de gemeente. Het Zuiderpark blijft bovendien beschikbaar voor bezoekers die daar willen wandelen.
Snackbar Het Hapje in het Zuiderpark heeft in elk geval extra kipcorns, kroketten en frikandellen ingekocht en ook worden er extra mensen ingezet. 'Maar we verwachten en hopen dat het behapbaar blijft. De mensen die demonstreren zullen zichzelf ongetwijfeld ook voorbereid hebben, dus misschien zal het meevallen', laat een medewerker weten. 'We zijn in elk geval voorbereid op wat gaat komen zaterdag.'
Een konvooi met bussen op de snelweg, foto ter illustratie
Een konvooi met bussen op de snelweg, foto ter illustratie © ANP
HMC Westeinde laat weten dat de spoedeisende hulp 'extra alert' is, vooral op de bereikbaarheid. Daarnaast staan ook nog steeds de legertrucks klaar om de demonstratie in goede banen te leiden. Ondanks die inzet zijn er nog steeds flink zorgen over de demonstraties in de stad. Ondernemers en sportverenigingen treffen daarom maatregelen, om onveilige situaties te voorkomen.
Zo ook Jan Verwey, jeugdvoorzitter bij voetbalclub WIK in het Zuiderpark. 'We hebben contact gehad met de KNVB om de wedstrijden te verplaatsen, maar zij zeggen dat de demonstratie en de verwachte drukte in het Zuiderpark geen reden is om een wedstrijd af te gelasten', vertelt de jeugdvoorzitter. De club heeft voor nu daarom afgesproken te spelen, zolang het veilig blijft.

Voetbalclubs spelen veelal door, ADO traint niet

'De jeugdteams spelen vroeg, dus het zal nog wel meevallen. Maar vanaf 10.30 uur verwachten ze dat het druk gaat worden rond het park. De vraag is: kunnen de jeugdleden veilig wegkomen, en kunnen de uitteams überhaupt bij WIK terecht komen', vraagt de voorzitter zich hardop af. Bij voetbalclub Tac '90 gaan alle wedstrijden vooralsnog wel 'gewoon' door.
Bij de jeugdopleiding en het trainingscomplex van ADO Den Haag is het allemaal anders. Daar wordt de wedstrijd van Jong ADO verplaatst. Ook gaat de training van het eerste elftal niet door. Het eerste elftal traint namelijk op Sportpark Irene in Rijswijk, op steenworpafstand van het Zuiderpark in Den Haag. Een deel van de ADO-jeugd speelt vervroegd hun wedstrijden. Vanaf 9.00 uur zijn er een paar wedstrijden, in de middag is het stil op het complex.
Boeren tijdens een eerder protest bij het Binnenhof.
Boeren tijdens een eerder protest bij het Binnenhof. © Regio15
Ook indoor speeltuin Het Zuiderparadijs vreest voor de veiligheid van de klanten. Doorgaans zijn er in het weekend veel kinderfeestjes in het indoor speelparadijs, nu moesten de medewerkers snel schakelen om de afspraken te annuleren. 'We vinden het namelijk niet wenselijk om in die chaos met kleine kinderen te lopen', vertelt medewerkster Janine Bax.
Toch blijft het speelparadijs wel open. 'Drie kinderfeestjes komen toch wel, ook nadat we hadden aangeboden om te annuleren. Met de drukte in het park verwachten we wel minder klanten', gaat Bax verder. Ze vraagt zich vooral af of er voldoende faciliteiten zijn geregeld. Ze vreest dat het druk wordt met demonstranten die op zoek zijn naar een toilet. 'Dat gebeurt namelijk altijd bij festivals of concerten. Maar dat hebben we eigenlijk liever niet.'
Omroep West doet zaterdag live verslag van het boerenprotest in het Zuiderpark en de klimaatdemonstratie op de A12. Volg ons liveblog op de app of onze website. Ook zijn we er vanaf 10.00 uur live bij op 89.3 Radio West en op TV West.