Schat uit middeleeuwen gevonden: 'Uit het niets had ik goud in handen'

De schat die in Hoogwoud werd gevonden
De schat die in Hoogwoud werd gevonden © Archeologie West-Friesland
LEIDEN - Munten, gouden hangers en twee stukjes goudblad uit het jaar 1200; ze werden in 2021 gevonden met een metaaldetector in het Noord-Hollandse dorp Hoogwoud. Nu worden deze middeleeuwse schatten tentoongesteld in het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden. 'Uit het niets had ik goud in handen', vertelt vinder Lorenzo Ruijter.
'Het gaat om sieraden en die zijn te dateren uit de periode 1000 tot 1050', vertelt Ruijter in het museum over zijn vondst. 'Ik zoek al sinds mijn tiende naar dit soort dingen, als je dit dan opeens vindt: dat is heel bijzonder.' De sieraden lagen al sinds 1200 tot 1250 onder de grond, bleek uit de datering die het museum deed.
Vanaf donderdag zijn de sieraden te zien in het museum. Gouden sieraden uit de middeleeuwen zijn in Nederland uiterst zeldzaam en de periode waarin deze kostbaarheden zijn begraven, is er een met belangrijke historische gebeurtenissen. Het was de onrustige tijd van oorlogen tussen West-Friesland en het graafschap Holland en het sneuvelen van de Hollandse graaf Willem II in de omgeving van Hoogwoud.

Grote betekenis voor archeologie

Daarmee zijn deze sieraden en munten van grote betekenis voor de archeologie en geschiedenis van Noord-Holland en West-Friesland en zelfs van (inter)nationaal belang.
Ruijter heeft er overigens niets voor terug gekregen van het museum. Dat wilde hij zelf niet, vertelde hij tegenover De Volkskrant. 'We hebben de schat niet getaxeerd. Ik wil hem ook helemaal niet verkopen, ik zoek puur uit interesse en voor de kick. Ik vind het vooral belangrijk dat wetenschappers de schat kunnen onderzoeken en iedereen hem kan zien', zei Ruijter tegen de krant.