Gemeente plaatst zwarte schermen om klimaatdemonstratie aan zicht te onttrekken

© Regio15
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat zwarte schermen langs de Utrechtsebaan plaatsen om de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion aan het zicht te onttrekken. Bij de vorige demonstratie stonden hier honderden sympathisanten van de actievoerders.
De actievoerders van Extinction Rebellion willen zaterdag voor de zesde keer de Utrechtsebaan gaan bezetten. Bij de vorige demonstratie op 28 januari werden in totaal 768 actievoerders aangehouden. Zij weigerden om de A12 te verlaten, ook al had de politie ze daartoe opgeroepen. Demonstranten maakten zich vast aan het asfalt om de arrestatie door de politie te bemoeilijken.
Naar aanleiding van deze actie heeft de gemeente besloten om zwarte schermen rond de Utrechtsebaan te plaatsen. 'De laatste keer zagen wij dat er vanaf de Prins Clauslaan voorwerpen (zoals lockons) naar actievoerders in de tunnelbak werden aangegeven', legt de woordvoerder van de burgemeester uit. 'Ook werden er etenswaren naar beneden gegooid. Om dit deze keer te voorkomen, is deze maatregel genomen.'

Ongehinderd toezicht houden

De woordvoerder benadrukt dat het niet de bedoeling is dat niemand de demonstratie kan zien. 'We dragen er uiteraard zorg voor dat onafhankelijke waarnemers en media ongehinderd toezicht kunnen houden.'
Er zijn voor zaterdag ook andere maatregelen genomen. Zo staan er legertrucks paraat en zijn er van de politie uit Duitsland drie waterkanonnen geleend.