Lees hier terug hoe klimaatdemonstratie en boerenprotest in Den Haag zijn verlopen

Actievoerders worden een voor een afgevoerd
Actievoerders worden een voor een afgevoerd © ANP
DEN HAAG - Zaterdag was de dag van het boerenprotest in het Zuiderpark en de klimaatdemonstratie op de Utrechtsebaan (A12). In Den Haag was de hele dag een noodbevel van kracht. In dit liveblog hebben we je de hele dag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws.

22.40 uur: A12 weer open na blokkade

De Utrechtsebaan (A12) is weer open voor alle verkeer. De snelweg was bijna elf uur afgesloten vanwege de klimaatdemonstratie. Daarmee is ons liveblog ten einde.

21.55 uur: 700 arrestaties verricht

Tijdens de klimaatdemonstratie op en rond de Utrechtsebaan (A12) en het boerenprotest in het Zuiderpark zijn 700 mensen aangehouden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

21.00 uur: Vier kletsnatte actievoerders onwel geraakt

Vier kletsnatte actievoerders die onderkoeld waren geraakt nadat zij werden natgespoten door waterkanonnen van de politie, zijn onwel geraakt. De gemeente Den Haag heeft dat bekendgemaakt. Veiligheidsregio Haaglanden had op de Zuid-Hollandlaan, die kruist aan de Utrechtsebaan (A12), tenten opgezet waar hulpdiensten onderkoelde demonstranten opvingen. Veertien actievoerders hebben zich daar gemeld.

20.30 uur: 'Triest dat politie nodig was', blikt burgemeester terug

'Over het algemeen is de demonstratie in het Zuiderpark rustig verlopen', blikt de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) in een schriftelijke verklaring terug op de demonstratiedag. Hij baalt ervan dat een shovelchauffeur een afzetting in het Zuiderpark vernielde waardoor 25 voertuigen het demonstratieterrein konden oprijden. Ook vindt Van Zanen het triest dat de actievoerders op de A12, ondanks het gedogen om vijf uur lang de snelweg te blokkeren, niet uit zichzelf weggingen waardoor de politie waterkanonnen en de ME moest inzetten.

20.15 uur: Alle demonstranten van snelweg verwijderd

Anderhalf uur na de arrestatie van de eerste demonstrant, is ook de laatste afgevoerd. Zodra de snelweg is schoongemaakt gaat de A12 weer open voor het verkeer, meldt de politie.

20.10 uur: Beelden van aanhoudingen op A12

Demonstranten van Extinction Rebellion worden aangehouden

20.00 uur: Bussen met demonstranten botsen op elkaar

Twee bussen vol met demonstranten zijn op elkaar gebotst. Daardoor zitten er deuken in de bussen en zijn ruiten gesneuveld.
Ruiten zijn gesneuveld van bussen die de arrestanten vervoeren
Ruiten zijn gesneuveld van bussen die de arrestanten vervoeren © Omroep West

19.50 uur: Hoogwerker arriveert

Toch nog een aantal demonstranten die de hoogte hebben opgezocht. Een hoogwerker is ter plaatse gekomen om de actievoerders naar beneden te halen.

19.30 uur: Arresteren demonstranten op A12 duurt voort

Inmiddels is de politie een klein uur bezig met het arresteren van demonstranten die weigeren de snelweg te verlaten.
Een van de demonstranten wordt afgevoerd door de politie
Een van de demonstranten wordt afgevoerd door de politie © ANP

19.00 uur: Politiebaas blikt terug op klimaatactie

'Wij kijken tevreden terug als niemand gewond raakt en iedereen zonder geweld naar huis gaat. Dat is gebeurd, dus ik ben tevreden. Ook al vind ik het jammer dat wij de waterwerper hebben moeten inzetten', blikt politiebaas Paul van Musscher terug op de demonstratie op de Utrechtsebaan.
'De burgemeester heeft de demonstratie vijf uur gedoogd. Dat is echt heel lang. Wij hebben gekozen voor de minst gewelddadige vorm, dus er is geneveld en wapenstokken zijn niet gebruikt. Iedereen die desondanks bleef zitten, is aangehouden.'
Bekijk hier het hele interview:
Politiechef Paul van Musscher blikt terug op dag vol demonstraties

18.40 uur: Demonstranten worden afgevoerd

Alle demonstranten die zich nu nog op de A12 begeven, worden door de politie opgetild of meegesleurd. Zij worden in bussen gezet. Iedereen die via bussen wordt afgevoerd, is aangehouden.

18.25 uur: Aantal demonstranten kiest eieren voor zijn geld

Weinig beweging de laatste minuten op de Utrechtsebaan. Enkele tientallen demonstranten zitten nog op de grond, omsingeld door de politie. Een heel aantal andere activisten is vertrokken. Ook de actievoerders die in bomen en lantaarnpalen geklommen waren, zijn inmiddels naar beneden.
Actievoerders zitten natgespoten op het asfalt
Actievoerders zitten natgespoten op het asfalt © ANP

17.50 uur: Demonstranten omsingeld door politie

De demonstranten zijn omsingeld door de politie. Aan de ene kant staat het waterkanon opgesteld en aan de andere kant een cordon aan politieagenten. Ook komen tien politiebusjes vol ME'ers en de Marechaussee aangereden om activisten na een eventuele arrestatie af te voeren.

17.40 uur: Beeld vanuit politiedrone van Utrechtsebaan

© Omroep West

17.30 uur: Actievoerders rillend van de kou op de grond

Ruim vijf uur is de snelweg bezet geweest. 'Wij komen op die manier ruimschoots tegemoet aan het demonstratierecht en hebben wij een demonstratie gefaciliteerd die niet vooraf is aangekondigd', vindt Paul van Musscher, hoofdcommissaris van Politie Eenheid Den Haag.
Nadat even na 16.00 uur is aangekondigd dat alle demonstranten om 17.00 uur weg moeten zijn, grijpt de politie ook daadwerkelijk om vijf uur ’s middags in. Het waterkanon spuit enkele tientallen mensen nat. Het wordt met gejuich, applaus en gezang ontvangen.
Maar de actievoerders hebben het ook koud. Ze zitten te rillen op de grond met warmtedekens om zich heen. Op de Zuid-Hollandlaan zijn tenten ingericht door Veiligheidsregio Haaglanden waar demonstranten met onderkoelingsverschijnselen kunnen opwarmen, droge kleren krijgen en zich medisch kunnen laten checken.
Het waterkanon spuit demonstranten nat op de A12
Het waterkanon spuit demonstranten nat op de A12 © ANP

17.20 uur: Eerste videobeelden van waterkanon dat wordt ingezet

Politie zet waterkanon in om klimaatdemonstranten van Utrechtsebaan te krijgen

17.10 uur: Waterkanon wordt ingezet

Stipt om 17.10 uur heeft de politie het waterkanon ingezet. De demonstranten die nu nog op de snelweg zitten, worden nat gespoten. Het ingrijpen van de politie wordt met gejuich en applaus ontvangen door de demonstranten zelf. Een aantal actievoerders heeft zichzelf vastgeketend.

17.00 uur: Politie komt in actie, kijk live mee

De politie is begonnen met het schoonvegen van de Utrechtsebaan (A12). Klik hieronder op de livestream om naar rechtstreekse beelden te kijken.

16.55 uur: Veel demonstranten zitten nog op de snelweg

Het is bijna 17.00 uur. De gemeente Den Haag heeft aangekondigd dat de politie gaat ingrijpen als de snelweg dan nog niet leeg is. Op deze foto van organisator Extinction Rebellion is te zien dat veel mensen nog op de A12 zitten.

16.50 uur: Zuid-Hollandlaan afgesloten

Vanwege het beëindigen van de klimaatdemonstratie op de Utrechtsebaan (A12) heeft de politie de Zuid-Hollandlaan, die haaks ligt op de snelweg, in beide richtingen afgesloten.

16.20 uur: Klimaatdemonstratie moet om 17.00 uur stoppen

'Om 17.00 uur moet de demonstratie op en rondom de weg bij het Malieveld zijn ontbonden. Daarna zal de politie maatregelen nemen om de omgeving vrij te maken.' Dat heeft de gemeente Den Haag bekendgemaakt. De politie zegt ter plaatse aanwezige kinderen en mindervaliden actief aan te spreken om weg te gaan.

16.10 uur: Boerenprotest afgelopen, Utrechtsebaan nog vol mensen

Het Zuiderpark stroomt inmiddels leeg. Het boerenprotest is afgelopen.

15.50 uur: Klimaatdemonstranten moeten snelweg verlaten

Klimaatdemonstranten moeten de Utrechtsebaan verlaten. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag besloten na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Het doel is dat snelweg A12 voor het donker vrij is, meldt de gemeente.
Sinds 12.00 uur is de Utrechtsebaan geblokkeerd
Sinds 12.00 uur is de Utrechtsebaan geblokkeerd © ANP

15.35 uur: Drie aanhoudingen verricht tot nu toe

De politie geeft aan tot nu toe drie aanhoudingen te hebben verricht: één persoon die met een shovel door de afzetting in het Zuiderpark reed, één persoon die een agent beledigde op de Utrechtsebaan en één persoon die met een bivakmuts op en been- en armkappen om rondliep.

15.20 uur: Reacties demonstranten tijdens boerenprotest

'Zou het jammer vinden als ik het boerenbedrijf later niet kan overnemen'

14.50 uur: Twee agenten gewond geraakt

Twee agenten zijn gewond geraakt toen zij een shovelchauffeur wilden arresteren in het Zuiderpark. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De verdachte verzette zich tegen zijn aanhouding toen hij een wegversperring vernielde. Daarbij zijn de politiemensen lichtgewond geraakt.

14.30 uur: 'Supergaaf om A12 te blokkeren'

Klimaatactivisten zitten op de Utrechtsebaan en zwarte doeken worden verwijderd

13.50 uur: A12 weer gedeeltelijk open

Snelweg A12 is weer iets verder opengegaan. De Utrechtsebaan was sinds 12.00 uur in beide richtingen afgesloten tussen Bezuidenhout (afrit 3) en het Malieveld. Nu is dat nog het geval tussen Den Haag-Centrum (afrit 2) en Den Haag-Malieveld.
Dit deel van de A12 is op dit moment dicht
Dit deel van de A12 is op dit moment dicht © ANWB

13.45 uur: Abseilen bij de Utrechtsebaan

Er wordt geabseild vanaf de tunnelwanden naar de A12 toe. Dat gebeurt achter de Malietoren. De politie heeft deze demonstranten aangehouden, alleen moeten er nog wel een aantal naar beneden worden gehaald.
De politie probeert de demonstranten van de tunnelwand af te halen
De politie probeert de demonstranten van de tunnelwand af te halen © Omroep West

13.30 uur: Geert Wilders bij boerenprotest

PVV-leider Geert Wilders is in het Haagse Zuiderpark. De voorman van de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer spreekt duizenden aanwezige agrariërs toe tijdens het boerenprotest. Ook Forum voor Democratie-boegbeeld Thierry Baudet komt nog.

13.15 uur: Rust voor politiepaarden

Bij manege De Eendenkooi in het Zuiderpark krijgen de paarden tussendoor even rust om wat te eten en te drinken.
© Omroep West

13.05 uur: Aanhoudingen verricht op Utrechtsebaan

Bij de klimaatdemonstratie op de Utrechtsebaan (A12) zijn de eerste arrestaties verricht. Dat is te zien op foto's van 112-correspondenten van Omroep West. Tenminste één aanhouding is verricht vanwege het beledigen van een ambtenaar in functie. Klimaatactivisten die vreedzaam protesteren, mogen dat 'voorlopig doen' van de politie.
© VRPress

13.00 uur: Duizenden boeren in Zuiderpark

In het Zuiderpark hebben duizenden mensen zich verzameld voor het boerenprotest. Vanaf 13.00 uur worden op het podium meerdere toespraken gegeven. Boeren demonstreren tot 16.00 uur tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
De situatie in het Zuiderpark rond het middaguur
De situatie in het Zuiderpark rond het middaguur © ANP

12.50 uur: Trams en bussen rijden om

HTM heeft besloten dat tram 9 en buslijnen 20, 21 en 24 voorlopig omrijden vanwege de demonstraties.

12.35 uur: Politie staat voorlopig toe om A12 te blokkeren

'Alles verloopt volgens afspraak', verklaart Paul van Musscher, hoofdcommissaris van Politie Eenheid Den Haag, een halfuur nadat de Utrechtsebaan is geblokkeerd door klimaatdemonstranten. 'Het waterkanon staat klaar, maar is nog niet ingezet. Dat gebeurt pas als er gevaar dreigt voor mensen en dieren.'
Op dit moment laat de politie de situatie zoals het nu is. 'Wij komen op die manier ruimschoots tegemoet aan het demonstratierecht', vindt Van Musscher.
Klimaatactivisten zitten op de Utrechtsebaan en zwarte doeken worden verwijderd

12.20 uur: Shovel sloopt afzetting, vrachtwagens rijden Zuiderpark in

Op de Vreeswijkstraat is een shovel door de afzetting van het Zuiderpark gereden. Daarna zijn er volgens de politie 25 voertuigen, waaronder vrachtwagens, het terrein opgereden. Dat meldt de politie. De chauffeur van de shovel is aangehouden. De vrachtwagens die door de afzetting zijn gereden krijgen een boete.

12.10 uur: Waterwerper kan worden ingezet op Utrechtsebaan

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag heeft de politie zojuist toestemming gegeven om de waterwerper (met benevel-straal) in te zetten op de Utrechtsebaan (A12) als dat nodig wordt geacht. Dat heeft de gemeente Den Haag bekendgemaakt.
De ME staat tegenover de klimaatdemonstranten
De ME staat tegenover de klimaatdemonstranten © ANP

12.00 uur: Klimaatactivisten breken door politieafzetting en zitten op A12

Ondanks dat het verboden is om de A12 te blokkeren, hebben klimaatdemonstranten dat toch gedaan. Vlak voor het middaguur werd hard geslagen tegen de dranghekken aan. Klokslag 12.00 uur liepen de activisten van Extinction Rebellion de snelweg op.
'Actievoerders zijn door de politieafzetting gebroken bij de ingang van de Utrechtsebaan en zijn een sit down-actie gestart. Zij worden gevorderd om weg te gaan. Doen zij dat niet dan worden zij aangehouden', meldt de politie.
Ook zijn de zwarte doeken rond de Utrechtsebaan kapotgeknipt. De A12 is op dit moment in beide richtingen afgesloten tussen het Malieveld en Bezuidenhout.

11.35 uur: Uniek kijkje in commandocentrum van politie

Altijd al willen weten hoe het er in het commandocentrum van de politie eraan toegaat op zo'n dag als vandaag? Omroep West kreeg vanochtend een exclusief kijkje. Bekijk hieronder onze reportage.
Vanuit deze cockpit houdt de politie de demonstraties in Den Haag in vizier

11.25 uur: A12 'ingesmeerd' vanwege vastlijmen actievoerders op snelweg

Rijkswaterstaat heeft de Lavastorm ingezet om snelweg A12 te beschermen tegen vastlijmende demonstranten van Extinction Rebellion. 'Als actievoerders zich vastplakken aan het wegdek, raakt het asfalt minder snel beschadigd. Eventuele reparaties zullen sneller verlopen waardoor het wegverkeer sneller kan worden hervat', vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De Lavastorm wordt normaal gesproken ingezet als er olie op het wegdek ligt.
Deze zwarte doeken zijn geplaatst rond de Utrechtsebaan en moeten voorkomen dat gedemonstreerd wordt op en rond de A12
Deze zwarte doeken zijn geplaatst rond de Utrechtsebaan en moeten voorkomen dat gedemonstreerd wordt op en rond de A12 © ANP

11.10 uur: Voetbalclub in Zuiderpark gelast alle wedstrijden af

Alle voetbalwedstrijden van WIK gaan niet door. De vereniging die gevestigd zit in het Zuiderpark vindt het niet verantwoord om te voetballen. 'Wij hebben contact gehad met de KNVB om de wedstrijden te verplaatsen, maar die zegt dat de demonstratie en de verwachte drukte in het Zuiderpark geen reden is om een wedstrijd af te gelasten', vertelde jeugdvoorzitter Jan Verwey vrijdag. Vrijdagavond heeft de club, ook al mag het niet van de voetbalbond, besloten om alle duels alsnog te annuleren.

11.00 uur: Extinction Rebellion arriveert in Den Haag

Extinction Rebellion is inmiddels ook gearriveerd in Den Haag. 'Wij verwachten met twee keer zoveel mensen te zijn als de vorige keer in januari', zegt een woordvoerder ter plaatse. 'Wij gaan met 2700 mensen de A12 blokkeren en 2000 mensen gaan ons bovenaan de snelweg aanmoedigen.'
Het blokkeren van de snelweg is verboden door de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD). 'Volgens het Europees recht vallen blokkades onder het demonstratierecht. Wij kunnen niet anders dan de weg blokkeren, omdat de overheid onze weg naar een zorgeloze toekomst blokkeert', luidt de reactie van Extinction Rebellion.
Voor de Utrechtsebaan (A12) is gekozen omdat deze weg precies tussen het Tweede Kamergebouw en het ministerie van Economie en Klimaat ligt. 'De door de gemeente aangewezen plek op de Koekamp is heel schattig, maar die manier van demonstreren heeft ons nog nergens gebracht.'
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion worden getraind voor de demonstratiedag. Omroep West bezocht eerder deze week zo'n trainingsavond:
Extinction Rebellion oefent voor snelwegblokkade

10.45 uur: Vrachtwagens tegengehouden bij Zuiderpark

Ondanks het noodbevel is een aantal vrachtwagens toch tot de rand van het Zuiderpark weten te komen. De politie meldt dat de bestuurders zijn aangesproken en vervolgens met hun vrachtwagens zijn vertrokken.
De vrachtwagens zijn tegengehouden ter hoogte van Sportcampus Zuiderpark
De vrachtwagens zijn tegengehouden ter hoogte van Sportcampus Zuiderpark © Politie Den Haag

10.40 uur: 'Tot op heden gaat het goed', zegt politiebaas

'Het gaat tot op heden goed', zegt Paul van Musscher, hoofdcommissaris van Politie Eenheid Den Haag, zo'n anderhalf uur voor aanvang van de aangekondigde demonstraties. 'Er is een noodbevel uitgevaardigd door de burgemeester. Dat is bedoeld om een titel te hebben zodat mensen met hun tractor of vrachtwagen verplicht kunnen worden te rijden naar een plek die de politie aanwijst. En dat gaat tot op heden goed.'
Aan de rand van Den Haag, maar ook op andere plekken in de regio - zoals op wegen in het Westland en Alphen aan den Rijn, zijn zaterdagochtend tractoren tegengehouden door de politie. Demonstranten moeten met alternatief vervoer hun weg richting het Zuiderpark vervolgen.
Paul van Musscher
Paul van Musscher © Omroep West
Farmers Defense Force (boerenprotest) en Extinction Rebellion (klimaatactie) komen demonstreren vanaf 12.00 uur. Het boerenprotest is in het Zuiderpark, de klimaatactivisten kunnen terecht op de Koekamp. Al heeft Extinction Rebellion aangekondigd niet naar de Koekamp te gaan, maar nog steeds de Utrechtsebaan (A12) te gaan blokkeren. Dat is door burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag verboden. 'Wij zijn erop gericht dat deze grote groepen mensen zich niet gaan mengen met elkaar', aldus Van Musscher vanuit het commandocentrum van de politie.
De politiebaas hoopt verder dat Den Haag bereikbaar blijft, ook voor dagjesmensen. Wat is het doel van de politie? 'Voor ons is dag geslaagd als iedereen heel en veilig thuis is, zonder confrontaties. En dat iedereen op een correcte manier zijn mening kan uiten en gebruik kan maken van het demonstratierecht', besluit Van Musscher.
De politie krijgt vandaag in Den Haag ondersteuning van Defensie
De politie krijgt vandaag in Den Haag ondersteuning van Defensie © Regio15

10.20 uur: Fietsen meegenomen op tractor

Inmiddels aangekomen in het Zuiderpark, een groepje boeren dat vanuit Alphen aan den Rijn en Ter Aar naar Den Haag is gereden. 'Wij zijn zes kilometer buiten Den Haag tegengehouden', zegt een actievoerder, die daarop voorbereid was. 'Wij hadden onze fietsen meegenomen. Achterop een kar achter de trekker. Dat was wel zo makkelijk.' En zo konden de boeren hun weg per fiets vervolgen. 'De eerste trekker werd gestopt door de politie en de rest moest volgen. Dat kan gebeuren.'
Tractoren zijn niet toegestaan in Den Haag. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) wil dat de politie alle landbouwvoertuigen buiten de stad tegenhoudt. Op het Zuiderpark zijn twee tractoren toegestaan. Actiegroep Farmers Defense Force heeft aangekondigd dat meer tractoren Den Haag binnen willen rijden.
Dit is het groepje jonge boeren uit Alphen aan den Rijn en Ter Aar
Dit is het groepje jonge boeren uit Alphen aan den Rijn en Ter Aar © Omroep West

10.00 uur: Kijk hier live mee naar de demonstratie in Den Haag

De demonstraties in het Zuiderpark (boerenprotest) en op de Utrechtsebaan (klimaatactivisten) in Den Haag worden live uitgezonden op radio en televisie door Omroep West. Kijk ook mee via onze livestream:

09.55 uur: Limousine arriveert in Zuiderpark

Deze Westlandse boer heeft zijn tractor thuis gelaten en is per limousine naar Den Haag gereden voor het boerenprotest.
© Omroep West

09.40 uur: Nog meer boeren onderweg

Op steeds meer plekken in onze regio wordt melding gemaakt van boeren die onderweg zijn naar Den Haag. Fotografen van 112-correspondenten van Omroep West melden dat agrariërs vanuit Kaag en Braassem en Krimpenerwaard met hun landbouwvoertuigen naar Den Haag rijden.

09.25 uur: Legervoertuigen rijden centrum Den Haag binnen

In de binnenstad van Den Haag staan legertrucks opgesteld. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft de hulp van Defensie ingeschakeld om de orde te bewaken in de hofstad tijdens de demonstratiedag. Met de voertuigen kunnen wegen afgezet worden als de autoriteiten dat nodig achten.
De legertrucks met zeecontainers staan onder meer in de Grote Marktstraat bij de kruising met het Spui, op de Fluwelen Burgwal achter het stadhuis en waar de Bezuidenhoutseweg overgaat in de Herengracht, dichtbij Den Haag Centraal Station. Op het Lange Voorhout stond zaterdagochtend ook een aantal shovels. Daarnaast is toegang tot het Noordeinde vanaf De Plaats afgesloten met twee blokken om te voorkomen dat er een tractor door kan.
Legervoertuigen rijden Den Haag binnen voor demonstratiedag

09.15 uur: Podium Zuiderpark opgebouwd

Het podium in het Zuiderpark is inmiddels opgebouwd. Op de dranghekken voor het podium zijn posters van minister Christianne van der Wal (VVD), verantwoordelijk voor Natuur en Stikstof, geplakt. Daar staat de tekst op geschreven: Salaris: € 175.548,48. Betaalt ze straks uw voedsel?.
© Omroep Wes

09.10 uur: Boeren tegengehouden aan rand van Den Haag

Op de Tiber, in het Forepark in Den Haag, is ook een aantal tractoren staande gehouden. Het Forepark ligt aan de rand van Den Haag, 'aan de andere kant' van het Prins Clausplein bij het voetbalstadion van ADO Den Haag.
'We zien dat er vanuit meerdere plekken tractoren onderweg zijn naar Den Haag. Wij monitoren op de wegen en spreken de bestuurders van deze voertuigen aan om Den Haag niet in te rijden', reageert de politie om 9.10 uur op Twitter. 'Tractoren mogen de stad niet in. De burgemeester heeft een noodbevel afgekondigd.'
© Ingezonden

08.30 uur: Tientallen tractoren van de weg gehaald

De politie heeft op de N11 bij Alphen aan den Rijn een groep met tientallen tractoren op weg naar Den Haag van de weg gehaald. Ook in het Westland waren boeren in trekkers onderweg naar Den Haag. De politie meldt dat de agrariërs bij Poeldijk zijn tegengehouden. Zij stappen in bussen en gaan dan verder naar het Zuiderpark. Ook ging er zaterdagochtend al een stoet trekkers over de Erasmusbrug in Rotterdam, meldt RTV Rijnmond.

08.15 uur: Zwarte hekken geplaatst

Om 12.00 uur begint de demonstratie van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland in het Zuiderpark. De gemeente heeft bepaald dat er maximaal twee tractoren aanwezig mogen zijn. De organisatie zet bussen in om boeren naar het Zuiderpark te vervoeren.
Ook om 12.00 uur is de klimaatactie van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan. Demonstranten hebben aangekondigd de A12 te blokkeren. Dat is verboden. De gemeente heeft vrijdag zwarte schermen geplaatst rond de snelweg om demonstranten het zicht te ontnemen.

08.00 uur: Noodbevel van kracht

Trekkers die de stad Den Haag in willen worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens. Dat meldt de gemeente Den Haag. Om dat te bewerkstelligen is een noodbevel afgekondigd. De gemeente vreest voor verstoring van de openbare orde en veiligheid.
Vrijdag zijn er in Den Haag drie waterkanonnen uit Duitsland gearriveerd. Volgens de politie staan ze klaar voor eventuele ongeregeldheden. 'We hebben ze zo achter de hand', legt een woordvoerder uit.
Deze Duitse waterkanonnen kunnen zaterdag worden ingezet
Deze Duitse waterkanonnen kunnen zaterdag worden ingezet © John van der Tol
Omroep West doet zaterdag live verslag van het boerenprotest in het Zuiderpark en de klimaatdemonstratie op de A12. Volg ons liveblog op de app of onze website. Ook zijn we er live bij op 89.3 Radio West en op TV West.