Vanuit deze cockpit houdt de politie vandaag demonstranten in het vizier

© Omroep West
DEN HAAG - Met meerdere demonstraties in de stad staat de politie in Den Haag op scherp. Het is zaterdagochtend op de negende verdieping van het Haagse politiebureau de Yp al een drukte van belang. Elk uur een vergadering met de vertegenwoordigers van wat ze hier noemen 'de knoppen', politiemensen verdeeld over taken als ordehandhaving, opsporing, ondersteuning en bijvoorbeeld het netwerkteam: zij lopen op straat en maken actief contact met de demonstranten.
9.15 uur. Een grote vergaderzaal, schermen vol beelden vanuit het centrum en het Zuiderpark en de meest recente politie-informatie geprojecteerd: zo maakt Paul van Musscher, politiechef van de Eenheid Den Haag, zich met een van de commandanten en andere collega's klaar voor wat komen gaat. Hier worden straks afwegingen gemaakt die grote gevolgen kunnen hebben. Hier wordt beslist over hoe de inzet van de tientallen agenten vandaag gaat verlopen.
Commandant Mariëlle van Vulpen is de rust zelve. Ze loopt tussen de vele bureaus hier op de negende etage in De Yp, terwijl tientallen collega's het overzicht in de stad ophalen. Of ze niet liever slecht weer had gehad. 'Nee', luidt het antwoord, de politie is goed voorbereid, weet wat er staat te gebeuren en wil graag iedereen een stem geven in de 'stad van vrede en recht'. Dan mag het lekker weer zijn en de opkomst groot.
Volg hier de rondleiding door de cockpit:
Vanuit deze cockpit houdt de politie de demonstraties in Den Haag in vizier
Ook al rijden legervoertuigen het centrum binnen en zijn inmiddels tientallen tractoren buiten Den Haag tegengehouden, Van Vulpen en haar collega's beheersen de situatie. Elke 'knop' hier op De Yp weet waar ze voor staan. In het commandocentrum bewegen vanuit elke expertise politiemensen over de werkvloer - in alles stralen ze rust uit. Op de dag dat voor het publiek twee grote demonstraties de aandacht trekken, maar ook elders politie-inzet wordt verlangd. Want bekende politici flyeren vandaag en ook elders zijn protesten.
Begin van een lange dag, waar - zo zegt Van Vulpen - alle politiemensen 'ook gewoon zin in hebben'. De voorbereiding was langdurig, nu komt het erop aan. Zowel in het commandocentrum op De Yp, aan de rand van Den Haag, staan de collega's geïnspireerd klaar. En ja, dan liever mooi weer om alles te laten lukken en de demonstranten de ruimte te bieden om hun punt te maken dan in de regen en sneeuw met een slechte opkomst. Tien uur, niet de laatste vergadering zit erop.