Duizenden boeren protesteren vlak voor verkiezingen in Zuiderpark: 'Kentering nodig in politiek'

De demonstratie in het Zuiderpark duurde vier uur
De demonstratie in het Zuiderpark duurde vier uur © ANP
DEN HAAG - Vlaggen, spandoeken, een shovel die een afzetting vernield en zo'n 15.000 mensen. Het Zuiderpark in Den Haag is heel de zaterdag het toneel geweest van het boerenprotest.
Sven Warrens uit Midden-Delfland is de bestuurder van een van de twee tractoren die het terrein op mag rijden. 'Mijn trekker staat naast het podium.' Onder politiebegeleiding is hij vanuit het Westland naar het Zuiderpark gereden. 'Alles werd afgezet toen wij aan kwamen rijden. Ik ben nog nooit zo snel naar Den Haag gereden.'
In de dagen voorafgaand aan het boerenprotest kondigt Farmers Defence Force al aan dat de boeren zich niet zullen houden aan het maximale aantal van twee tractoren dat de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) toestaat in het Zuiderpark.
'Zou het jammer vinden als ik het boerenbedrijf later niet kan overnemen'
Dat blijkt ook zo te zijn. Al ver buiten Den Haag worden tractoren tegengehouden. Andere landbouwvoertuigen houdt de politie tegen aan de rand van de stad. Door de burgemeester is een noodbevel uitgegeven.
'Dat is bedoeld om een titel te hebben zodat mensen met hun tractor of vrachtwagen verplicht kunnen worden te rijden naar een plek die de politie aanwijst. En dat gaat tot op heden goed', legt Paul van Musscher, hoofdcommissaris van Politie Eenheid Den Haag, uit.

Twee agenten gewond

Toch komt een aantal vrachtwagens tot aan de grens van het Zuiderpark. Een shovel vernielt een afzetting en 25 voertuigen rijden het grasveld op. De bestuurder van de shovel wordt aangehouden. Hij verzet zich tijdens zijn arrestatie. Twee agenten raken daarbij lichtgewond.
© ANP
'Ik hoop op een kentering in het overheidsbeleid', zegt Warrens over de demonstratie. 'Mensen moeten gaan stemmen woensdag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Wij hebben meerdere crises in Nederland en zitten op een dood spoor.'
Aan het begin van de middag beginnen de toespraken op het podium in het Zuiderpark. Politieke kopstukken als Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) voeren het woord. 'Wij hebben een heleboel partijen uitgenodigd, maar een aantal is helaas afgehaakt', zegt Warrens.

Bedrijf overnemen van vader

Sjoerd, een jonge jongen uit Loosbroek (Noord-Brabant), is ook naar Den Haag gekomen. 'Wij vinden het niet eerlijk hoe de regering met ons omgaat. Het stikstofprobleem ligt niet alleen aan ons.' Het koeienbedrijf wil hij later overnemen van zijn vader. 'Ik zou het jammer vinden als dat later niet kan. Wij zijn een familiebedrijf, dat mijn vader heeft overgenomen van mijn opa en ik later wil doorgeven aan mijn kinderen.'