Honderden arrestaties na demonstratie op A12: 'Triest dat waterwerper nodig was'

De ME arresteert een voor een actievoerders die de A12 blokkeren
De ME arresteert een voor een actievoerders die de A12 blokkeren © ANP
DEN HAAG - De A12 bij Den Haag is sinds 22.40 uur weer open voor het verkeer. De Utrechtsebaan was zaterdag vanaf 12.00 uur afgesloten omdat klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg hadden geblokkeerd. De politie heeft zevenhonderd arrestaties verricht. Ook tijdens het boerenprotest van Farmers Defence Force in het Zuiderpark heeft de politie mensen opgepakt.
'Vooraf zeiden wij als politie: wij kijken tevreden terug als niemand gewond raakt en iedereen zonder geweld naar huis gaat. Dat is gebeurd, dus ik ben tevreden. Ook al vind ik het jammer dat wij de waterwerper hebben moeten inzetten', blikt politiebaas Paul van Musscher terug op de demonstratie op de Utrechtsebaan. 'De burgemeester heeft de demonstratie vijf uur gedoogd. Dat is echt heel lang. Wij hebben gekozen voor de minst gewelddadige vorm, dus er is verneveld en wapenstokken zijn niet gebruikt. Iedereen die desondanks bleef zitten, is aangehouden.'
Over de demonstratie in het Zuiderpark, die gelijktijdig was, is Van Musscher helemaal tevreden. 'Iedereen is de afspraken nagekomen. Alleen jammer van het incident met een shovel.' Dat voertuig vernielde een afzetting waarna 25 voertuigen het grasveld van het Zuiderpark opreden. Deze mensen kunnen een boete verwachten, kondigt Van Musscher aan.
Bekijk hier het interview met Paul van Musscher, politiechef van de Eenheid Den Haag, terug waarin hij terugblikt op de demonstratiedag:
Politiechef Paul van Musscher blikt terug op dag vol demonstraties
De vele honderden aanhoudingen die verricht zijn, zijn demonstranten die de Utrechtsebaan niet wilden verlaten. De politie heeft verder tenminste drie andere arrestaties verricht: één persoon die met een shovel door de afzetting in het Zuiderpark reed, één persoon die een agent beledigde op de Utrechtsebaan en één persoon die met een bivakmuts op en been- en armkappen om rondliep.

Burgemeester Van Zanen wil schade verhalen

'Over het algemeen is de demonstratie in het Zuiderpark rustig verlopen. Ik baal enorm van de schade die aan het Zuiderpark is ontstaan door de actie van een shovel-chauffeur', schrijft burgemeester Jan van Zanen (VVD) in een schriftelijke verklaring waarin hij terugblikt op de dag. De schade die als gevolg van deze actie is ontstaan, zal op hem worden verhaald.
'Het blokkeren van de A12 behoort niet tot het demonstratierecht, daarom heeft de politie daartegen opgetreden. De tunnelbak is niet bezet geweest. De stad is bereikbaar gebleven. Ik heb besloten dat vanaf 17.00 uur de actie op de weg bij het Malieveld ontbonden moest worden. De demonstranten zijn daartoe vanaf 16.00 uur opgeroepen', vervolgt Van Zanen.
'Helaas werd door een deel van de demonstranten geen gehoor gegeven aan deze oproep. Daarom heeft de politie op mijn verzoek, met ondersteuning van de waterwerpers, de demonstratie ontbonden. Het is triest dat deze actie van de politie nodig was. Ik spreek mijn bewondering uit voor iedereen die vandaag actief is geweest.'

Lees en kijk hier onze berichtgeving en video's van de demonstratiedag terug: