Nog vier mensen vast na demonstraties in Den Haag

De opgepakte demonstranten zijn in bussen gezet en naar het politiebureau gebracht
De opgepakte demonstranten zijn in bussen gezet en naar het politiebureau gebracht © ANP
DEN HAAG - Er zitten nog vier mensen vast na de demonstraties in Den Haag zaterdag. In totaal werden zevenhonderd mensen aangehouden, waarvan de meeste bij het klimaatprotest op de Utrechtsebaan (A12). Van de vier die nog vastzitten, werden er twee op de Utrechtsebaan aangehouden en twee rondom het boerenprotest in het Zuiderpark.
Van de vier personen zit alleen de shovelchaffeur op dit moment nog vast, zegt een woordvoerder van de politie. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man zit vast voor vernieling en verzet tegen zijn aanhouding. Daarbij raakten twee agenten lichtgewond.
Betogers van Extinction Rebellion hielden zaterdag sinds het middaguur de A12 bezet, ondanks de gemeente het blokkeren van de snelweg had verboden. De politie stond de demonstratie lange tijd toe, maar rond 17.00 uur maakte de politie een einde aan het protest op de snelweg, nadat demonstranten meerdere keren waren opgeroepen te vertrekken. Een deel van de betogers gaf gehoor aan die oproep, maar er bleven ook veel demonstranten zitten. Bij het ontruimen van de blokkade werden waterwerpers ingezet.
De achtergebleven demonstranten werden aangehouden en in stadsbussen van de HTM naar het politiebureau gebracht. Kort na 20.00 uur kon de A12 weer open voor verkeer. Van de aangehouden deelnemers aan de actie op de A12, zit een persoon nog vast wegens belediging en een ander wegens belemmering en het plegen van verzet.

Chauffeur shovel nog vast

De shovelchauffeur die zaterdag werd aangehouden voor vernieling en verzet tegen zijn aanhouding bij het Zuiderpark, zit ook nog vast. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt een politiewoordvoerder. De shovel is in beslag genomen. Bij de arrestatie van de shovelbestuurder raakten twee agenten lichtgewond. Voor de schade die de shovelchauffeur heeft aangericht, moet hij zelf betalen, zei burgemeester Jan van Zanen van Den Haag eerder al.
Bij de boerendemonstratie werd ook iemand aangehouden voor belediging. Wat er met de mensen gaat gebeuren die nog vast zitten, of ze snel worden vrijgelaten of langer worden vastgehouden, wordt nog bekeken, zegt de politiewoordvoerder.