Geen drinkwater meer uit de Maas voor 1,3 miljoen mensen door vervuiling

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Drinkwaterbedrijf Dunea heeft vanwege een gemeten 'vervuilingspiek' besloten voorlopig geen water uit de Maas meer te gebruiken. In plaats daarvan is het waterbedrijf, dat in het westen van Zuid-Holland actief is, voor de drinkwaterproductie overgeschakeld op water uit de Lek. 'De innamestop aan de Maas is een voorzorgsmaatregel voor de drinkwaterproductie voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland', laat een woordvoerder van Dunea weten. 'Maar deze mensen hoeven zich geen zorgen te maken.'
Het bedrijf nam het besluit afgelopen weekend. Aanleiding is een meting in Limburg, dichtbij de grens met België. In het Maaswater werd daar het onkruidbestrijdingsmiddel Terbutylazine aangetroffen. Die stof wordt gebruikt in de maïsteelt en is schadelijk voor vissen, ongewervelde waterdieren, algen en waterplanten. Waar de vervuiling vandaan komt, is niet bekend.
De beslissing van Dunea zorgt ervoor dat alle huishoudens in het gebied tussen Monster, Den Haag, Zoetermeer en Noordwijkerhout, voorlopig alleen drinkwater uit de Lek uit de kraan kunnen tappen. 'De Maas is onze hoofdbron en de Lek is onze tweede bron waar we drinkwater vandaan halen en op dit moment halen we dus alleen water uit onze tweede bron', vertelt de woordvoerder.

Smaak blijft hetzelfde

Ondanks dat de hoofdbron op dit moment geen water levert, hoeven mensen zich geen zorgen te maken over hun drinkwater. 'We leveren wat nodig is en dat kunnen we nog steeds doen als we daar alleen de Lek voor gebruiken', legt de woordvoerder uit. Daarbij benadrukt zij dat mensen waarschijnlijk ook niets gaan merken aan de smaak van het water. 'De smaak van het water wordt bepaald door de bodem. Maar het water uit de Lek wordt op de dezelfde plaatsen gezuiverd als het water uit de Maas. Daardoor is de smaak van het water hetzelfde', legt de woordvoerder uit.
Dunea verwacht over een week weer water uit de Maas te kunnen halen. 'We wachten tot de 'vervuilingspiek' in het water voorbij ons innamepunt is gestroomd en dan kunnen we weer water uit de Maas gebruiken. De komende week doen we daarom extra metingen in de Maas om in de gaten te houden of we alweer water kunnen innemen', voegt ze toe.

Ondergeschoven kindje

Vervuiling van het Maaswater is een probleem dat vaker voorkomt. Dunea wijst erop dat de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater door verontreinigingen vanuit de landbouw en de industrie niet voldoet aan de Europese normen. 'Zolang sloten en rivieren worden gezien als afvoer voor bedrijven en niet als ecosysteem, blijft kwaliteit van oppervlaktewater een ondergeschoven kindje', zegt directeur Wim Drossaert daarover in een verklaring. 'Waterkwaliteit heeft net zoveel aandacht nodig van waterbeheerders als wateroverlast en droogte.'