BoerBurgerBeweging stevent ook in Zuid-Holland af op winst

Caroline van der Plas van de BBB
Caroline van der Plas van de BBB © ANP
REGIO - De BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt ook in Zuid-Holland de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen te worden. De partij gaat met 13,5 procent van de stemmen nek-aan-nek met de VVD (12,6 procent).
Beide partijen zouden daarmee met acht zetels in de provincie komen. Nog niet alle gemeenten in Zuid-Holland hebben alle stemmen geteld, dit is dus nog een voorlopige uitslag. Van 44 van de 50 gemeenten is de uitslag binnen.
Forum voor Democratie lijkt flink te verliezen in Zuid-Holland en daalt - zoals de uitslag nu is - van elf naar twee zetels.

'Onbeschrijfelijk'

Ook in andere provincies in het land heeft BBB grote winsten geboekt. Lijsttrekker Hans Veentjer van BBB in Zuid-Holland reageerde daar woensdagavond al op. 'Het is ongelofelijk wat daar gebeurt', refereert hij naar de monsterzege van BBB in Overijssel en de winst in Noord-Holland en Brabant. 'Dat is onbeschrijfelijk', vindt Veentjer.
Veentjer hield nog wel een slag om de arm. 'Wat het voor ons betekent, is nog afwachten. We zijn de meest dichtbevolkte provincie met veel steden, dus of we hier ook zo groot worden is afwachten', tempert hij de verwachtingen vanuit het Provinciehuis in Den Haag.
In dit kaartje zie je de zetelverdeling in Zuid-Holland na het tellen van de stemmen in 39 van de 50 gemeenten: