Buren worden knettergek van haan: 'Paar keer per nacht wakker'

Buurhaan van Martijn Quik
Buurhaan van Martijn Quik © Martijn Quik
GOUDA - De Goudse gemeenteraad buigt zich dinsdagavond over een wel heel bijzonder onderwerp: mogen hanen wel of niet kukelen in de stad? Als het aan inwoner Martijn Quik ligt, wordt in de regels opgenomen dat hanen geen overlast mogen veroorzaken. Hij slaapt namelijk al maanden slecht door het geschreeuw van de haan van de buren.
Zal je altijd zien, komt Omroep West langs om te kijken hoe erg het is, is de haan muisstil. Alleen de kippen tokken wat in het rond. Maar we geloven Martijn als hij zegt dat hij er knettergek van wordt. 'Ik word een paar keer per nacht en in de ochtend vroeg wakker omdat de haan enorm hard kraait. Niet even en niet één keer, maar heel vaak en dat al maanden lang.'
Het lijkt een klein probleem, maar dat is het allang niet voor de bewoners in de Goudse wijk Bloemendaal. Quik meet met de ramen dicht 60 decibel en vreest de dagen dat hij zijn slaapkamerraam weer open zet door de warmte. Dan zal het gekraai nog harder binnenkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert geluid boven de 65 decibel als geluidsoverlast.

Buurt schrijft brief

Overigens is Quik niet de enige die last heeft van de haan. Meerdere buren hebben hun steun schriftelijk betuigd aan de gang naar de gemeenteraad. 'Vanmorgen werden wij voor de zoveelste keer wakker gekraaid door de haan van de eigenaar aan de Loevestein. Wij vinden het persoonlijk vreemd dat iemand een haan kan houden in zijn of haar achtertuin die flink wat overlast veroorzaakt. Slaap is namelijk erg belangrijk om te kunnen functioneren.'
Quik heeft geprobeerd om met de haneneigenaar in contact te komen. Eerst mondeling, daarna schriftelijk. Maar de buurvrouw reageert niet op het voorstel om een geluidsdicht hok te maken. Ook interventie door buurtbemiddeling, de wijkagent, de omgevingsdienst en handhaving mocht niet baten. Wanneer wij als Omroep West bij de houder van de haan aanbellen om haar verhaal te horen, doet ze helaas niet open.

Hanen weg uit bebouwde kom

Nu probeert de buurt via de gemeenteraad dus een toevoeging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te krijgen waarin wordt bepaald dat hanen weg moeten uit de bebouwde kom als ze overlast veroorzaken en de buren er samen niet uitkomen. De gemeente Leidschendam heeft bijvoorbeeld al zo'n regeling in de APV.
De gemeenteraad heeft dinsdagavond tegen het hanenverbod gestemd. 'Wel is er in tussentijd ook aan burgemeester verzocht om bewoner Loevestein 36 een gedragsaanwijzing te geven. Hier is de hoop nu op gevestigd', zegt Martijn Quik.