Provincie wil 133.000 nieuwe woningen in regio: bekijk hier waar

Gedeputeerde Anne Koning (links) en minister De Jonge bezoeken Valkenshorst in Katwijk.
Gedeputeerde Anne Koning (links) en minister De Jonge bezoeken Valkenshorst in Katwijk. © Provincie Zuid-Holland
DEN HAAG - Binnen zeven jaar moeten er in de regio nog eens 133.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De provincie Zuid-Holland heeft daartoe dinsdag de plannen ondertekend, samen met de 27 regiogemeenten, woningcorporaties en minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Ruim de helft van die nieuwe huizen moet betaalbaar zijn.
Om de woningnood tegen te gaan wil minister De Jonge dat er tussen nu en 2030 in heel Nederland 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De provincie Zuid-Holland heeft vorig jaar al 235.000 woningen toegezegd, het hoogste aantal van heel Nederland. Uit een verdere uitwerking van die plannen blijkt dat de provincie mikt op 250.000 woningen, waarvan er 133.000 worden gebouwd in de regio van Omroep West.
Zuid-Holland heeft de provincie opgedeeld in vijf bouwregio’s, waarvan er drie in onze regio liggen: Haaglanden, Holland-Rijnland en Midden-Holland. Voor iedere regio hebben de Rijksoverheid en de provincie, samen met de toebehorende gemeentes en woningcorporaties, plannen gemaakt voor het aantal te bouwen huizen. Deze partijen hebben de afspraken dinsdagmiddag ondertekend. De afspraken worden ondersteund door onder meer netbeheerders en projectontwikkelaars.

Bouwbedrijven krijgen het druk

'Zuid-Holland levert een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling om het woningtekort in Nederland op te lossen', zegt minister De Jonge. Bouwbedrijven zullen het de komende jaren dan ook druk krijgen. Zo moeten in de regio Haaglanden 74.400 nieuwe woningen verrijzen. Dat is acht procent van de beoogde landelijke productie.
Minister Hugo de Jonge was bij de ondertekening aanwezig
Minister Hugo de Jonge was bij de ondertekening aanwezig © Provincie Zuid-Holland
Ook Holland-Rijnland (39.000 woningen) en Midden-Holland (19.800) hebben een behoorlijke taak. Samen moeten de drie regio’s bijna 15.000 huizen per jaar bouwen, de afgelopen jaren waren dit er nog geen 10.000.

30 procent sociaal

In de plannen ligt de nadruk op voldoende betaalbare woningen. Dertig procent van de geplande huizen moet een sociale huurwoning worden. Nog eens 23 procent moet een woning worden met een lagere huur dan duizend euro per maand, of een koopwoning goedkoper dan 335.000 euro.
Woningcorporaties zijn ook nauw betrokken bij de plannen. Zij moeten een kwart van de huizen gaan bouwen. 'We zorgen er samen voor dat betaalbaar wonen bereikbaar wordt voor iedereen', zegt De Jonge. Voorzitter Mohammed Baba van de Sociale Verhuurders Vereniging Haaglanden is ook tevreden: 'De corporaties zijn blij dat we met de gemaakte afspraken de vrijblijvendheid en goede intenties voorbij zijn, dit helpt onze woningzoekenden.'

Nog veel hordes

Toch zijn het momenteel vooral plannen. Pas voor veertig procent van de woningen is de vergunning onherroepelijk afgegeven door een gemeenteraad, en voor de nieuwbouw na 2024 slechts een kwart. Alle partijen erkennen dan ook dat er nog veel hordes te nemen zijn.
'We hebben op dit moment te maken met grote uitdagingen’, zegt gedeputeerde Anne Koning. Zij somt op: 'Een tekort aan mensen en middelen in de bouw, ingewikkelde procedures, het stikstofprobleem en het energie- en klimaatvraagstuk.' Juist daarom zijn deze afspraken met meerdere partijen gemaakt: 'We hebben elkaar keihard nodig om een antwoord te vinden op deze vraagstukken.'