Geen hanenverbod na klachten uit buurt over gekraai

Foto ter illustratie, niet de haan in kwestie
Foto ter illustratie, niet de haan in kwestie © ANP
GOUDA - Het houden van hanen wordt niet verboden in Gouda. Een meerderheid van de Goudse gemeenteraad stemde dinsdagavond tegen een hanenverbod. Een aantal inwoners wil zo'n verbod, omdat zij last hebben van een kukelende haan in hun buurt.
Bewoners van de Goudse wijk Bloemendaal hebben sinds augustus last van een kraaiende haan in een achtertuin van de buren. 'Ik word een paar keer per nacht en in de ochtend vroeg wakker omdat de haan enorm hard kraait. Niet even en niet één keer, maar heel vaak en dat al maanden lang', zegt inwoner Martijn Quick. Hij en andere Gouwenaren kaartten het onderwerp daarom aan bij de gemeenteraad.
Toch ziet een meerderheid van de raad niets in een verbod binnen de bebouwde kom. De raadsleden steunen daarmee de burgemeester die vindt dat er nog andere maatregelen zijn om het probleem op te lossen.
Buurhaan van Martijn Quik
Buurhaan van Martijn Quik © Martijn Quik
Martijn Quick is teleurgesteld over dat besluit. 'Voor veel maatregelen is de medewerking van de haneneigenaar nodig en die is er niet.' Hij en de andere bewoners voelen zich niet echt serieus genomen. 'Het gaat om geluidsoverlast tussen 04.00 en 07.00 uur; als dat wordt veroorzaakt door een radio, kan er veel sneller worden ingegrepen.'