Nepbankmedewerkers jatten bijna half miljoen euro

© ANP
DEN HAAG - Een 20-jarige man uit Delft is aangehouden in een onderzoek naar omvangrijke bankhelpdeskfraude. Volgens de politie deden hij en twee andere verdachten zich voor als bankmedewerkers en wisten ze daarmee de afgelopen maanden meer dan zestig mensen op te lichten en 500.000 euro buit te maken.
De drie zijn dinsdag gearresteerd in Appingedam, Schiedam en Delft. Tijdens huiszoekingen zijn ook verdovende middelen en twee luchtdrukwapens gevonden. Daarnaast vonden rechercheurs 25.000 euro aan contant geld, een geldtelmachine, bivakmutsen en dure merkgoederen. De twee andere verdachten zijn mannen van 25 en 20 uit Schiedam.
Alle slachtoffers werden tussen augustus vorig jaar en februari dit jaar gebeld. Nepbankmedewerkers wisten op slinkse wijze hun vertrouwen te winnen en vertelden dat er iets mis was met hun rekening. Bij meerdere slachtoffers kwamen ze ook aan de deur om de pinpas op te halen.

Plunderen van bankrekeningen

'Vermoedelijk zijn deze verdachten betrokken bij het plunderen van bankrekeningen via online overschrijvingen en het gebruik van pinautomaten', zegt een rechercheur van rechercheur van Team Digitale Criminaliteit. 'Daarnaast is er geshopt bij verschillende (web)winkels op kosten van de slachtoffers.'
De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.