Grote brand in parkeergarage: 'Enorme schade veroorzaakt na conflict over 2500 euro'

Een derde verdachte is aangehouden voor deze brand
Een derde verdachte is aangehouden voor deze brand © Regio15
DEN HAAG - De 19-jarige verdachte die verantwoordelijk zou zijn voor een grote brand in een parkeergarage op de Laan van Wateringse Veld had ruzie over geld met één van de bewoners van de appartementen erboven. Daarom zou Baran U. samen met twee medeverdachten de auto van de bewoner in brand hebben gestoken. Drie auto's gingen vorig jaar in vlammen op, 36 woningen werden ontruimd. Niemand raakte gewond, maar de schade wordt geschat op 4 ton. De officier van justitie eist drie jaar en twee maanden cel tegen Baran U. en bijna drie jaar cel tegen Nurrettin K.
Op camerabeelden is te zien dat er op 2 september rond half drie 's nachts een grijze Mercedes aan komt rijden bij de parkeergarage. Het elektrische toegangshek van de garage gaat open, twee mannen met donkere kleding aan en een Aldi-tas in hun hand glippen uit de auto en gaan de garage in. Drie minuten later is een flits te zien en vervolgens rennen de twee mannen weg. Om de hoek stappen ze weer in de Mercedes die daar met gedoofde lichten staat te wachten.
Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Baran U. de auto bestuurde en dat twee vrienden van hem, de 19-jarige Nurrettin K. en een 15-jarige jongen, de brand aanstaken. Baran had de grijze Mercedes te leen, de eigenaar was op vakantie. Op camerabeelden is te zien dat U. twee uur voor de brand vijf liter benzine koopt bij een tankstation en bij een ander benzinestation aanmaakvloeistof. Volgens U. was dat voor een barbecue in het Wilhelminapark in Rijswijk waar hij die avond was.
De brandweer had het vuur in zo'n drie kwartier geblust
De brandweer had het vuur in zo'n drie kwartier geblust © Regio15
'Ik ben onschuldig, ik heb niks met de brand te maken,' zegt U. in de rechtszaal. Maar als de rechter vraagt wat de Mercedes middenin de nacht bij de parkeergarage aan de Laan van Wateringse Veld deed, vertelt hij een vaag verhaal over een vriend aan wie hij de auto kort uitleende, terwijl hij zelf op de barbecue was. Als de rechter doorvraagt, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. De officier van justitie noemt de verklaring van U. 'niet echt duidelijk en ook niet heel geloofwaardig'.
De politie neemt twee weken na de brand de grijze Mercedes is beslag en vindt daarin de Aldi-tas die op de camerabeelden te zien is. Als Baran op het politiebureau navraag komt doen naar de auto, wordt hij aangehouden. De politie vindt een afstandsbediening van de elektronische garagedeur in zijn jaszak. 'Ik vond de afstandsbediening een paar dagen eerder in de werkbus van mijn vader. Ik wist niet waar die van was, wilde dat nog aan mijn vader vragen', legt U. uit.

Medeverdachte bekent

Als de politie Nurrettin K. en de 15-jarige jongen snel daarna oppakt, beroept K. zich op zijn zwijgrecht, maar de jongen bekent. Hij zou zijn gevraagd mee te doen. 'Het idee kwam van Baran, hij bepaalde wat er moest gebeuren', vertelt hij aan de politie. Vandaag zit de jongen niet in de rechtszaal, omdat hij minderjarig is en zijn zaak achter gesloten deuren wordt behandeld. 'Baran bleef in de auto, ik ging met Nurrettin de garage in. Hij goot benzine over de auto die in brand moest.'
De verdachten hadden het gemunt op de Volkswagen en Range Rover van één bewoonster. Haar zoon ging met Baran U. op vakantie naar Turkije. De twee namen 5000 euro mee van een kennis die wilde dat ze het geld daar zouden storten, maar de helft van het geld verdween. U. zou het zelf hebben uitgegeven. De afstandsbediening van de parkeergarage liet de zoon van de bewoonster per ongeluk liggen in de auto van U., een paar maanden voor de brandstichting.

Mogelijk verzekeringsfraude

De officier van justitie eist drie jaar en twee maanden cel tegen Baran U. en bijna drie jaar cel tegen Nurrettin K. 'Jullie hebben een enorme schade veroorzaakt na een conflict over 2500 euro.' Volgens de advocaat van U. zit de zoon van de bewoonster mogelijk zelf achter de brand. 'Het lijkt erop dat de schuld mijn cliënt in de schoenen wordt geschoven.' Volgens de advocaat zou er mogelijk sprake zijn van verzekeringsfraude. Ze vraagt om vrijspraak.
De bewoonster zit in de rechtszaal en maakt gebruik van haar spreekrecht. 'Hij liegt en dat vind ik niet leuk. We moesten vluchten voor ons leven.' Over de ruzie die Baran met haar zoon had, zegt ze: 'Die 5000 euro was van iemand van de shoarmazaak. Die man blijft maar vragen waar het geld is. Mijn hart zit vol met vraagtekens, waarom heb je dit gedaan?'

'Grote brand was niet de bedoeling'

Nurrettin K. beantwoordt geen enkele vraag van de rechter. Zijn advocaat benadrukt dat zo'n grote brand nooit de bedoeling is geweest. 'De brandstichting was gericht op de auto, niet op de woningen. Dat omwonenden hun huis moesten verlaten, lijkt niet het doel te zijn geweest.' Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. De verdachten hebben laten weten dat ze daar niet bij aanwezig willen zijn.