Vicepresident studentenvereniging stapt op na mishandelen student

Het pand van Minerva
Het pand van Minerva © ANP
LEIDEN - De vicepresident van Minerva heeft zijn functie neergelegd na een mishandeling van een verenigingslid. Dat schrijft het bestuurslid van de Leidse studentenvereniging in een mail aan de leden.
De mishandeling vond plaats in de nacht van 7 op 8 december in de Breestraat. Een eerstejaarslid van Minerva had een schildje uit de sociëteit meegenomen en werd daarop aangesproken door een bestuurslid. Hij gaf het voorwerp terug, maar voor de vicepresident was dat niet genoeg. Het slachtoffer rende weg, waarna de vicepresident hem liet struikelen en hem meerdere keren met vlakke hand sloeg.
Minerva besloot hem vervolgens voor zestien weken - tot half april - te schorsen. Het bestuurslid trekt inmiddels zelf zijn conclusie en treedt terug uit zijn functie. 'Met mijn handelen heb ik de vereniging en mijn functie geschaad, iets wat mij enorm spijt', schrijft hij in de mail die in handen is van het Leids Universitair Weekblad Mare.

'Betreuren wat er is gebeurd'

Praeses Daan Yesilkagit van Minerva bevestigt dat hij is opgestapt. 'Als bestuursgang betreuren we wat er is gebeurd en dat het zo heeft moeten lopen. We steunen hem in het besluit en staan erachter. Er is iets vervelends gebeurd, maar de veiligheid van onze leden staat op één.'
Het bestuurslid is, als de schorsing is afgelopen, wel weer welkom bij de vereniging als lid. 'Een groep oud-leden heeft zich gebogen over het incident en heeft het slachtoffer, getuigen en het bestuurslid gehoord. Ze hebben gekeken naar het huisreglement en geoordeeld dat hij lid mag blijven.'