Tim Oliehoek maakt eerste Nederlandse film voor Disney+

Tim Oliehoek
Tim Oliehoek © ANP
DEN HAAG - Filmregisseur Tim Oliehoek uit Stompwijk gaat de eerste Nederlandse speelfilm maken voor streamingsdienst Disney+. Dat heeft Disney woensdag bekend gemaakt. De titel van de film wordt 'De Ballonvaarder Die Uit De Lucht Kwam Vallen' en zal pas in 2025 te zien zijn.
Oliehoek was op de middelbare school al bezig met het maken van films. Op zijn achttiende maakte hij 'Buy Or Die', die ook is uitgezonden op TV West. Door deze film werd hij aangenomen op de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Zijn grote doorbraak was de regie van de film 'Vet Hard' in 2005. De afgelopen jaren maakte Oliehoek veelgeprezen series als 'De Zaak Menten', 'Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen' en 'Stanley H, over de Haagse crimineel Stanley Hillis '. Tussen de bedrijven door inspireerde Tim ook zijn vader Frans om iets in dit vak te gaan doen. Frans Oliehoek liet zich omscholen, werd editor en maakte onder meer een documentaire over Stompwijk. 'Meestal is het andersom, maar in dit geval bracht ik hem op het idee om dit werk te gaan doen', zegt Tim tegen Omroep West.
De laatste speelfilm van Tim zelf was 'Wiplala' uit 2014, naar het boek van Annie M.G. Schmidt. 'Na vijf bioscoopfilms heb ik mezelf beloofd dat ik alleen weer een speelfilm wil regisseren als de noodzaak op papier te lezen is. En ik geloof dat ik die noodzaak als regisseur in dit verhaal heb gevonden', zegt Oliehoek tegen het ANP.

Ballonvaarder

'De Ballonvaarder Die Uit de Lucht Kwam Vallen' vertelt het verhaal van de 37-jarige sierkippenhouder Gaby. Zij woont op een boerderij met haar zes jaar oude zoontje, haar norse moeder en een depressieve haan. Hun leven wordt op zijn kop gezet als er een ballonvaarder naast de boerderij neerstort. De cast is nog niet bekend.
De Stompwijker blijft bescheiden onder het feit dat hij de allereerste is die een Nederlandse productie mag maken voor Disney+. 'Eigenlijk is er nog niet veel over te zeggen, omdat ik er nog aan moet beginnen. Ik moet het eerst nog waar maken', laat hij weten. Vooralsnog is hij daarom trotser op zijn nieuwe televieserie Arcadia, die vanaf aankomende zondag te zien is op de NPO.