Wéér verkeersregelaars die staan te oefenen: waarom is dat steeds op dezelfde plek?

Oefenende verkeersregelaars en wachtende verkeersdeelnemers in Den Haag
Oefenende verkeersregelaars en wachtende verkeersdeelnemers in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Zuchtende, geïrriteerde en soms zelfs toeterende automobilisten. Op steeds dezelfde drie kruisingen in Den Haag worden de verkeerslichten geregeld uitgezet en staan er ineens verkeersregelaars, waardoor het verkeer lang moet wachten. Wij zochten uit waarom dat is.
Het gaat om de kruispunten Goudenregenstraat -Segbroeklaan, Moerweg-Melis Stokelaan en Donau-Laan van Leidschenveen. Het gaat om oefeningen, laat de gemeente weten. Hoewel het misschien vaak lijkt te gebeuren, valt het als alles goed zit wel mee. 'Er mag per kruising maar één keer per maand geoefend of geëxamineerd worden', zegt een woordvoerder.
Op de Segbroeklaan kan geoefend worden omdat tram 12 er rijdt
Op de Segbroeklaan kan geoefend worden omdat tram 12 er rijdt © Omroep West
Maar waarom steeds op deze drie plekken? 'Omdat één van de voorwaarden is dat er openbaar vervoer op het kruispunt rijdt', is de verklaring. Al te veel overlast wil de gemeente ook niet en daarom zijn er maatregelen genomen.

Gemeente wil overlast voorkomen

Maximaal één keer per maand dus en ook alleen tussen 10.00 en 15.00 uur: buiten de spits om. Als er werkzaamheden of omleidingen in de buurt zijn, gaat het oefenen niet door. Net als bij evenementen. Bij een te grote file of een calamiteit kan de gemeente de oefening ook stilleggen en de verkeerslichten weer aanzetten.
En voor wie geregeld bij deze kruispunten moet wachten en zich zit te verbijten als er weer eens geoefend wordt, het is niet voor niks. 'Verkeersregelaars zorgen voor een veilig verloop van het verkeer in bijzondere omstandigheden, zoals omleidingen of evenementen. Deze mensen moeten dan ook in een realistische verkeerssituatie getraind en getoetst worden', zegt de gemeente.

Nog een vierde kruispunt

Er is trouwens ook nog een vierde kruispunt waar geoefend wordt: dat is op de hoek van de Mauritskade en de Alexanderstraat. Daar zijn het geen verkeersregelaars, maar politiemedewerkers die oefenen.