Stemmen in Zuid-Holland geteld: BBB grootste partij

Caroline van der Plas van BBB
Caroline van der Plas van BBB © ANP
REGIO - De BoerBurgerBeweging (BBB) is ook in Zuid-Holland de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De partij heeft 13,7 procent van de stemmen gekregen en laat daarmee de VVD net achter zich. Die partij komt uit op 12,9 procent. Donderdag in de loop van de middag waren alle stemmen in de provincie geteld.
'Dat we in het oosten van het land goed zouden te scoren was te verwachten. Maar ik heb echt kippenvel van wat ik nu zie', reageerde lijsttrekker Hans Veentjer van BBB in Zuid-Holland eerder al.
Ook JA21 en Volt stappen als nieuwkomer de provincie binnen. JA21 heeft 6,1 procent van de stemmen gekregen en Volt 2,9 procent.

Forum voor Democratie

De derde partij van Zuid-Holland is GroenLinks, die wist met 9,7 procent van de stemmen een beetje te stijgen ten opzichte van 2019 (9,1 procent). Forum voor Democratie verliest flink. Meer dan 200.000 kiezers liepen weg bij de partij.
Wil je weten hoe de andere partijen het hebben gedaan? In dit kaartje zie je de voorlopige uitslagen in Zuid-Holland (tekst loopt door onder afbeelding):
Van de Zuid-Hollanders die mochten stemmen, ging in totaal 54,4 procent naar de stembus. Dit opkomstpercentage is ongeveer gelijk aan vier jaar geleden, toen wist 54,5 procent de weg naar het stemhokje te vinden.