Verdachte stuurt eigen advocaat rechtszaal uit

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HOORN - Edwin B. (62) uit Den Hoorn ligt niet alleen overhoop met de zes agenten die hij met een mes naar het leven zou hebben gestaan. Ook met zijn eigen advocaat bleek hij het niet te kunnen vinden tijdens de start van zijn strafzaak donderdag bij de Haagse rechtbank. De verdachte verzocht de advocaat te vertrekken, omdat deze zou weigeren naar hem te luisteren. De rechtbank zag zich door de ruzie genoodzaakt de strafzaak op te schorten.
B. staat terecht, omdat hij op 8 april van vorig jaar zes agenten die zijn huis wilde betreden met een mes bedreigde. Daarbij zou hij stekende bewegingen hebben gemaakt en naar de agenten hebben geschreeuwd. Maar dat is volgens B. niet hoe het is gegaan.
'Ik werd zonder enige aanleiding aangevallen door zes smerissen', vertelt hij ontevreden in de rechtszaal. Dat hij niet goed met de politie overweg kan, blijkt uit zijn reactie. 'Mijn leven wordt al veertien jaar verwoest door corrupte smerissen. Ze hebben mij mishandeld en gemarteld.'

Zes uur spreektijd

En het bleef niet bij agenten. Ook in zijn eigen advocaat lijkt Edwin B. weinig vertrouwen te hebben. In de zaal gaf hij aan dat hij niet langer wilde dat de advocaat hem zou bijstaan in de zaak. 'Hij heeft voorkomen dat ik mezelf op een goede manier kan verdedigen.' Volgens B. ging zijn advocaat niet mee in herhaaldelijke verzoeken om geluidsopnames uit de meldkamer en de zes uur spreektijd die B. wilde aanvragen.
De advocaat maakte er geen bezwaar tegen om te vertrekken, maar noemde het wel 'een bijzondere situatie'. Ook vroeg hij de rechters om B. een nieuwe advocaat toe te wijzen. 'Mijn cliënt kan niet goed overzien wat er aan de hand is en wat zijn rechten zijn.' De rechtbank ging daarmee akkoord en heeft besloten om de zaak op te schorten. Op 6 juli zal alsnog de inhoudelijke behandeling plaatsvinden.