Opnieuw 10 jaar cel geëist in zaak doodgestoken Bilal Aydin

HVV Laakkwartier herdenkt Bilal Aydin
HVV Laakkwartier herdenkt Bilal Aydin © Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep opnieuw tien jaar celstraf geëist tegen de 22-jarige Gennaro van D., een van de hoofdverdachten van het doodsteken van Hagenaar Bilal Aydin (20). De Schiedammer zou tijdens de ruzie in 2019 het slachtoffer hebben vastgehouden, waardoor medeverdachte Junior M. het slachtoffer kon doodsteken.
De twintigjarige Bilal, een talentvolle voetballer bij HVV Laakkwartier, werd op 21 december doodgestoken bij de tramhalte op de Goudriaankade in Den Haag. Van D. had even daardoor een klap uitgedeeld aan het neefje van Bilal en de Hagenaar kwam met een groep verhaal halen bij de tramhalte.
In de daaropvolgende ruzie werd het slachtoffer in zijn wang en zij gestoken. De steekwond in zijn wang werd hem fataal: een machete had een wervelslagader geraakt.

Slachtoffer kon niet vluchten

Van D. en medehoofdverdachte Junior M. kregen in 2021 tien jaar celstraf opgelegd. Drie andere minderjarige verdachten werden toen vrijgesproken. De Schiedammer ging in hoger beroep, maar hoorde vrijdag dus dezelfde straf tegen zich eisen.
Volgens de advocaat-generaal is er onvoldoende bewijs dat Van D. op die fatale dag daadwerkelijk heeft gestoken, maar hij zou wel een belangrijke, initiërende rol hebben gespeeld. De twintiger zou Aydin hebben vastgepakt en naar een geparkeerde auto hebben gesleurd. Daardoor kon het slachtoffer niet vluchten.

Drillrapgroep

Dat de verdachte lid is van een drillrapgroep, heeft volgens het OM strafverzwarend meegewogen. De groep heeft namelijk ook bij andere geweldsincidenten een rol gespeeld. Zo zijn leden van dezelfde groep verdachten van een steekpartij aan de Thijssestraat in Den Haag, waarbij een 14-jarige jongen gewond raakte.