Francis van Broekhuizen maakt show met Dominic Seldis: van muziek tot BN'ers

The Francis & Dominic Show
The Francis & Dominic Show © SENF Theaterproducties
NOOTDORP - De Nootdorpse operazangeres Francis van Broekhuizen staat de komende maanden op de planken met contrabassist Dominic Seldis. De Britse muzikant is bij het grote publiek vooral bekend als jurylid van het televisieprogramma Maestro. 'The Francis & Dominic Show' gaat zondag in première in Den Haag. De show gaat over de liefde voor muziek. Maar ook over glitter en glamour, bekend zijn en wie er de meeste BN'ers in zijn mobieltje heeft.
Een beetje zenuwachtig is Francis wel, geeft ze eerlijk toe in het radioprogramma UIT! op Radio West: 'Vooral omdat je hele familie dan in de zaal zit.' De première van zondag in Amare is extra bijzonder, aangezien de moeders van Francis en Dominic op die dag allebei jarig zijn. 'Dus we dachten: dan maken we een hele leuke show voor die twee moeders en kunnen ze hun visite meenemen. Dus dat wordt gezellig.'
Het idee om iets met Dominic Seldis te gaan doen, ontstond anderhalf jaar geleden. Dat was nog midden in de coronatijd. Anderhalf jaar lang kwamen ze elke zes weken bij elkaar om aan de show te werken en te bespreken welke muziek ze erbij zouden gebruiken. Ze lieten elkaar horen wat ze mooi vonden. Dat varieerde van klassiek tot musical en chansons.

Een oude, aftandse kleedkamer

Die muziek is de leidraad van de voorstelling. Maar toch is het meer dan dat. Francis en Dominic houden allebei van comedy, dus er zit zeker ook humor in. De twee hebben een verhaallijn bedacht waarin hun karakters worden uitvergroot.
'Hij houdt van glitter en glamour. Ik vind alles al snel te duur, want ik ben een gierige Hollander', lacht de operazangeres. 'Voor de pauze zie je ons in de kleedkamer. Aftands, rommelig en goedkoop. Ik loop in mijn joggingpak en Dominic in zijn hemd. We zijn dan de show aan het voorbereiden.'
Francis van Broekhuizen
Francis van Broekhuizen © Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
'Na de pauze zit je ineens midden in ons concert. Dan draag ik mijn mooie, rode jurk en hij zijn smoking.' Ze geeft wel alvast een spoiler weg: 'We gaan dat chique niet lang volhouden, want we blijven Francis en Dominic. Dus het brokkelt al snel af tot een zooitje.'
Dan gaan de gesprekken op het toneel onder meer over bekende Nederlanders. 'We gaan vergelijken hoeveel bekende mensen we in onze telefoons hebben staan. Ook gaat het over wie onze favoriete BN'ers zijn. We zijn zelf natuurlijk ook bekend, maar we zijn er nog helemaal niet aan gewend', zegt Francis.

Groter publiek dan alleen theater

De Noordorpse geniet wel van het bekend zijn. Het kwam eigenlijk door corona. Ineens had ze tijd om mee te doen aan televisieprogramma's. 'Uiteraard fijn dat ze me vroegen. Dat ze dachten: laten we die Van Broekhuizen eens bellen.' De reden dat Francis er graag aan mee doet, is dat ze daarmee een veel groter bereikt heeft dan alleen met theater. Daardoor kan ze de liefde voor de muziek ook overbrengen aan een nieuw publiek.
'Vorige week speelde ik de laatste voorstelling van een moderne, nieuwe opera', vertelt ze. 'Daar zaten allemaal jonge mensen in de zaal. Ik weet dat er ook mensen tussen zaten die dachten: we hebben Francis gezien in De Verraders. Nou eens kijken hoe ze het in de opera doet. Nu maar hopen dat ze denken: eigenlijk valt die klassieke muziek best mee, ik wist niet dat het bestond.' Daarnaast hoopt ze natuurlijk ook dat mensen naar haar show komen.
Beluister hier het gesprek met Francis van Broekhuizen in UIT! op Radio West:
The Dominic & Francis Show gaat zondagmiddag in première in Amare in Den Haag. De show is ook te zien in de Rijswijkse Schouwburg op 30 maart, in de Goudse Schouwburg op 22 april en in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn op 29 juni.