Advocaat trekt dna-bewijs in twijfel na beschieting Club Magnum

Brandweerlieden bestrijden het vuur in Club Magnum
Brandweerlieden bestrijden het vuur in Club Magnum © Regio15
DEN HAAG - Het dna dat is gevonden op een kogelhuls na de beschieting van Club Magnum in Zoetermeer mag dan van Rowendy B. uit Amsterdam zijn, volgens zijn advocaat zegt dat niet veel over B.'s betrokkenheid. Dat bracht B.'s advocaat Gerald Roethof vrijdag naar voren tijdens de tweede voorbereidende zitting in zijn rechtszaak.
De 29-jarige B. wordt ervan verdacht dat hij op 27 juni vorig jaar heeft geschoten op de nachtclub in Zoetermeer. Club Magnum was destijds al gesloten door de burgemeester. Het dna van B. zat op een kogelhuls die buiten de club is gevonden.
Roethof betoogt dat het dna op de huls niet genoeg is om B. langer vast te houden. Hij verwees daarbij naar moord op de broer van de kroongetuige in de Marengo-zaak. Een bloementeler uit Aalsmeer wiens dna op het moordwapen zat, werd kort na zijn arrestatie vrijgelaten omdat hij niks met de moord te maken had.

Ook dna van anderen

'Dat is het risico van dna, dat kan zich op zoveel manieren verspreiden', vindt Roethof. 'Iemand in de omgeving geeft je een hand, iemand pakt een deurkruk en daarna een kogel en dan kan jouw dna erop zitten.'
Volgens de advocaat is het gevonden dna ook nog eens een zogeheten mengprofiel, dat wil zeggen dat er ook dna van anderen bij zit. 'Zijn die anderen dan minder verdacht of minder betrokken dan cliënt?'

Drie pistolen

Tijdens de tweede voorbereidende zitting kwam ook naar voren dat B. drie pistolen in bezit moet hebben gehad. Bij een huiszoeking in de Amsterdamse woning van zijn ex van werd volgens het OM een pistool gevonden in de kelderbox, eentje die niet in Zoetermeer is gebruikt.
Het OM gaat er op basis van afgeluisterde telefoongesprekken tussen B. en zijn ex vanuit dat dit wapen van B. was. In het politieonderzoek naar weer een andere beschieting is ook nog dna van B. gevonden op een derde pistool.

Pistool en drugs in de kelder

In de afgeluisterde gesprekken zegt de ex van B. dat ze af wil van 'de troep' in de kelder. Volgens het OM wijst dat er op dat het pistool van B. was, evenals een hoeveelheid softdrugs die er lag. Het OM zegt dat de verdachte in die gesprekken ook niet bestrijdt dat de spullen in de kelder van hem zijn.
De advocaat van B. wijst erop dat zijn cliënt niet terecht staat voor het pistool dat in de kelderbox is gevonden. Maar dan nog vraagt hij zich af waarom de ex daar niet voor wordt vervolgd: 'Het Openbaar Ministerie zegt altijd dat de hoofdbewoner van een huis verantwoordelijk is voor wat er ligt. Deze hoofdbewoner heeft nog geen dag gezeten, terwijl mijn cliënt daar niet woont en er ook andere mensen komen.'

Meerdere beschietingen

De beschieting bij Club Magnum vorig jaar was niet de eerste aanslag op de club. Ook is er een aantal keren brand gesticht. Bovendien zijn ook beschietingen op een woning in Leiden en op Club Blu in Rotterdam in verband gebracht met deze zaak. Voor de beschieting in Leiden zit een Rotterdammer vast. De eigenaar van Magnum en Blu wordt door justitie zelf verdacht van witwassen. Hij houdt zich waarschijnlijk op in Dubai.
B., die vrijdag dus in de rechtbank was, ontkent dat hij iets met de beschieting te maken heeft gehad. De zaak tegen B. wordt waarschijnlijk op 8 juni inhoudelijk behandeld. Tot die tijd blijft hij vastzitten.