Strijd tegen slecht geïsoleerde huizen in Den Haag: 'We gaan langs de deuren'

Het isoleren van een huis
Het isoleren van een huis © ANP
DEN HAAG - Den Haag gaat de strijd aan met slecht geïsoleerde woningen in de stad. De komende jaren wil de gemeente duizenden huiseigenaren ertoe aanzetten om hun woningen te isoleren. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt de 'isolatiebrigade' op pad gestuurd die langs de deuren gaat voor gesprekken aan de keukentafel. Maar ook forsere ingrepen schuwt de gemeente niet.
Den Haag gaat niet voor de makkelijkste weg. Dat wil wethouder Arjen Kapteins (GroenLinks) wel even gezegd hebben. Voor een toelichting op zijn plannen is hij neergestreken in een 'Hou van je huis'-locatie in winkelcentrum Leyweg, waar bewoners informatie en ondersteuning kunnen krijgen bij het verduurzamen van hun woningen.
Kapteijns legt daar uit hoe het college de komende jaren de ambitie waar wil maken om woningen met de slechtste energielabels versneld te isoleren. Het gaat in Den Haag om ongeveer 100.000 huizen en hiervan verwacht het stadsbestuur er jaarlijks 10.000 te kunnen isoleren. 'Daarvoor beginnen we niet in de makkelijkste wijken', vertelt Kapteijns. 'We hebben bewust gekozen voor de wijken waar het isoleren niet vanzelf gaat.' Daarom start de aanpak in Laak, Rustenburg-Oostbroek en Transvaal, wijken waar veel woningen in slechte staat zijn.
In Den Haag zijn zo'n 100.000 woningen met een energielabel E, F en G. Hiervan zijn er 13.000 in eigendom van woningcorporaties. De overige 87.000 zijn particuliere huur en van eigenaar-bewoners, voor een groot deel in een Vereniging van Eigenaren.
Het wordt een pittige klus. Met woningcorporaties maakt de gemeente afspraken om elk jaar ongeveer 3000 huizen te isoleren, maar particuliere verhuurders kunnen niet door de gemeente worden gedwongen.
Toch heeft Kapteijns goede hoop dat de gemeente een deel van de eigenaren kan verleiden om hun huizen aan te pakken door het bieden van ondersteuning. 'Het college helpt woningeigenaren verder die zelf aan de slag willen', aldus de wethouder. Het gaat onder meer om hulp bij het vinden van de juiste subsidie, het maken van energiescans en het inzetten van energiecoaches.
Arjen Kapteijns
Arjen Kapteijns © Gemeente Den Haag/Martijn Beekman
Maar voor 3500 woningen is meer nodig. 'Het college wil extra aan de slag op de plekken waar dat het hardst nodig is en waar nu het minst beweging is', zegt Kapteijns. Het gaat dus vooral om buurten in Laak, Rustenburg-Oostbroek en Transvaal. 'Dit zijn overwegend ook wijken met veel woningen in particulier bezit die naar voren komen als het meest problematisch op het gebied van gezond en veilig wonen.'
De kwaliteit van particuliere huurwoningen in Den Haag gaat snel achteruit. Dat maakte de gemeente Den Haag donderdag bekend na onderzoek. Vooral in de wijken Laak, Rustenburg-Oostbroek en delen van Transvaal en de Schilderswijk is sprake van een 'forse neerwaartse spiraal'. Om die woningen weer aan de minimale eisen te laten voldoen, is ruim een half miljard euro nodig. De eigenaren van die huizen moeten dat voor het grootste deel betalen.
Om juist hier tot actie te komen, is veel inzet nodig, verwacht de wethouder. Daarom stuurt de gemeente daar de 'isolatiebrigade' op pad. 'Die gaat straat voor straat bij mensen aanbellen en gesprekken voeren aan de keukentafel', vertelt Kapteijns.
'Wij bieden ze ondersteuning en proberen ze te helpen bij het vinden van de juiste subsidies. Daarbij kunnen mensen met een laag inkomen gebruik maken van een voucher van 2000 euro, waarmee ze bij een aannemer langs kunnen voor bijvoorbeeld dubbel glas.'

Lastige opgave

Kapteijns realiseert zich dat het een lastige opgave kan zijn, vooral in de oude stadswijken. 'Sommige mensen zijn de taal niet machtig, er zijn onderhuurders waarvan de verhuurder op grote afstand staat of Verenigingen van Eigenaren waar heel veel woningen in zitten. Toch heb ik vertrouwen in onze aanpak, want de opgave is urgent.'
De gemeente heeft geen mogelijkheden om te verplichten, maar als het moet zullen er 'forsere ingrepen' worden gedaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het opkopen van oude panden door woningcorporaties of de gemeente. Zij verduurzamen deze panden en zetten ze vervolgens weer in de markt. Kapteijns: 'Dit is pas aan het einde van de rit. Maar er komt wetgeving aan waarbij het vanaf 2030 verboden is om woningen met een laag energielabel te verhuren. Dat werkt als een stok achter de deur.'