Scheveningen in rep en roer over komst asielzoekers in drukke winkelstraat

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat zestig asielzoekers in een klein hotel in de Keizerstraat op Scheveningen onderbrengen. Per 1 april neemt de groep zijn intrek in Jorplace, in de belangrijkste winkelstraat van het voormalige vissersdorp. Deze week zijn de omwonenden en de ondernemers per brief geïnformeerd. Zij kunnen, voor zover ze dat zouden willen, geen bezwaar tegen het besluit aantekenen. De winkeliers voelen zich overvallen en zeggen geen idee te hebben wie ze kunnen verwachten.
Pas op maandag 27 maart, dus vijf dagen voordat de groep zijn intrek neemt, wordt hierover helderheid gegeven. Dan organiseert de gemeente een zogeheten 'inloopbijeenkomst'. Volgens gemeentelijk stadsdeeldirecteur Mendy van Veen is het mogelijk om die avond informatie te krijgen over het land van herkomst van de betreffende asielzoekers en over 'wat zij overdag doen'.
De veiligheid in en rond Jorplace en de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te verrichten, zijn andere thema's die aan bod komen.

'Geen communicatie'

'Ik vind het erg raar dat hierover met ons geen communicatie is geweest', reageert Remco Striegel, de voorzitter van de winkeliersvereniging van de Keizerstraat. 'Het zou fijn zijn als er overleg met de buurt is, voordat je zoiets doet.' Woensdag kreeg de winkelier naar eigen zeggen slechts 'een belletje' met de aankondiging 'dat er een brief gaat komen'. 'Mijn buurvrouw heeft die inmiddels al wel ontvangen, maar ik heb die brief nog niet eens gehad.'
Op Scheveningen heeft de maatregel inmiddels tot veel commotie en felle protesten geleid. Op de sociale media klinken bezorgde, maar ook volop negatieve reacties van bewoners. Voor Striegel staat voorop dat de asielzoekers geen overlast mogen veroorzaken. Hij wijst erop dat de Keizerstraat een winkelstraat is. 'Dus eigenlijk ben ik er als ondernemer natuurlijk voorstander van als we daar alleen maar toeristen zouden krijgen. Die geven nu eenmaal veel meer geld uit.'

Oekraïense vluchtelingen

In haar brief aan de buurt schetst gemeentelijk stadsdeeldirecteur Mendy van Veen enkele achtergronden van het besluit en nodigt ze iedereen uit om over ruim anderhalve week de informatiebijeenkomst te bezoeken. De stadsdeeldirecteur wijst erop dat tot de laatste dag van het afgelopen jaar in hotel Jorplace Oekraïense vluchtelingen waren ondergebracht. 'De opvang van deze groep mensen ging heel goed', aldus Van Veen.
Dit laatste kan ondernemer Striegel beamen: 'Voor zover ik weet heeft niemand last van deze Oekraïners gehad', zegt hij. 'Maar die mensen werkten en hadden gezinnen. Het maakt gewoon een groot verschil wie er wel gaat komen en wie niet. Je leest óók berichten over asielzoekers die er een puinhoop van maken.'

Hip publiek

Jorplace is een kleinschalig hotel dat zich aanvankelijk op een jong en hip publiek van bijvoorbeeld surfers en strandliefhebbers richtte. 'Ik snap de noodsituatie. En Jorplace heeft eerder laten blijken dat ze goed in staat zijn om dit soort groepen goed op te vangen', zegt Jolanda Maas, de kersverse voorzitter van de bewonersorganisatie Wijkoverleg Scheveningen-Dorp (WOS).
Zij is een maand geleden benoemd en blijkt niet onwelwillend tegenover de komst van de asielzoekers te staan. 'Mits er goede begeleiding is, ook voor de omwonenden', noemt Maas als voorwaarde. Net als winkelier Remco Striegel is ook Jolanda Maas niet op de hoogte van de details. 'Er is wel enige zorg', vat ze haar standpunt samen, 'maar ik neem aan dat de gemeente extra inspanningen levert en dat de groep de hulp en begeleiding krijgt die nodig is.'
Hotel Jorplace aan de Keizerstraat op Scheveningen
Hotel Jorplace aan de Keizerstraat op Scheveningen © Omroep West
Volgens stadsdeeldirecteur Van Veen zijn alle kamers van het hotel in elk geval tot en met 31 december dit jaar gehuurd. De gemeente gebruikt ze als crisisnoodopvangplekken. Dit zijn huisvestingsplekken waar de mensen in afwachting van een structurelere oplossing verblijven.
Er zijn op dit moment honderdvijftig van dit soort plekken voor asielzoekers in Den Haag: veertig in het Parkhotel en 35 in het Pink Flamingo Hostel, beide in het centrum van Den Haag. Nog eens 75 andere asielzoekers kunnen tot 1 april terecht in het Teleport Hotel in bedrijvengebied De Binckhorst. Dat dit daarna niet meer mogelijk is, komt omdat het gemeentebestuur heeft besloten om het contract met de betreffende hoteleigenaar niet te verlengen.

Bibob

De reden is dat 'de eigenaar tot op heden niet de Bibob-formulieren heeft teruggestuurd', schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief die deze week naar de Haagse gemeenteraad is gestuurd. Bibob staat voor Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur; deze biedt gemeenten de mogelijkheid om na te gaan of de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zakendoen wel in orde is.
In het Teleport Hotel verblijven op dit moment nog zestig asielzoekers. Zij zijn degenen die na het aflopen van het huurcontract naar Scheveningen gaan.

'Fantastisch'

'De professionele begeleiders verhuizen mee naar Jorplace', verzekert Van Veen 'Voor al onze crisisnoodopvangplaatsen geldt dat er tot op heden geen signalen van overlast zijn', schrijft ook het gemeentebestuur.
'Top, daar zitten we op te wachten', luidt desondanks de cynische reactie van een bewoonster op internet. 'Fantastisch initiatief', voegde iemand daar vrijdag al net zo spottend aan toe. 'Ben je lekker mee' en 'Wat fijn voor de winkeliers' zijn andere, nog milde opmerkingen die in Scheveningen klinken.