'Kleed van Delft' vol verhalen geschonken aan de stad

© Esther de Cuijper
DELFT - Een meterslang kleed, geweven door zestig Delftenaren, is zaterdag als cadeau overhandigd aan de stad. Ieder heeft onder begeleiding van kunstenaar Bart Gorter een eigen stuk stof of kleding in het kleed geweven, met daarmee ieders eigen verhaal of herinnering. Het 'Kleed van Delft' is onderdeel van Woord & Draad, een stadsproject dat persoonlijke verhalen van Delftenaren verweeft met hun liefde voor textiel.
'Prachtig om de samenwerking tussen zoveel Delftenaren en Delftse organisaties samen te zien komen in dit kleed', zei wethouder Maaike Zwart toen zij zaterdag samen met museumdirecteur Janelle Moerman het kleed in ontvangst nam. 'Het gegeven dat Delft in de 17e eeuw een bloeiende tapijtindustrie kende geeft het kleed een extra betekenis.' In totaal hebben honderden Delftenaren sinds september 2022 meegeholpen aan het project.
In Museum Prinsenhof was het kleed voor het eerst te zien tijdens de expositie van Woord & Draad. Hierin zijn onder meer de Textielstad, een stad van geweven textielhuisjes, en de Jas van Delft, een jas gemaakt van verschillende lapjes van inwoners van Delft, te zien.

Verschillende nationaliteiten

Ook kunnen bezoekers kijken naar een kleed en een jurk die twintig jaar geleden tijdens een vergelijkbaar project zijn geborduurd door ruim driehonderd Delftse vrouwen van verschillende nationaliteiten.
Zaterdagavond konden bezoekers de verhalen achter de textiel op een bijzondere manier ervaren. Er werd gezongen en verteld, maar de verhalen kwamen ook tot leven door middel van muziek en theater.

Project verlengd

De tour was binnen enkele dagen nadat de inschrijving startte al uitverkocht. Daarom zijn het Kleed van Delft en de Textielstad van 20 maart tot en met 20 april nog te zien in cultureel centrum OPEN Delft.