OM wil profvoetballer Vloet achter tralies voor doodrijden Gio (4)

Voetballer Rai Vloet in de rechtbank in Haarlem
Voetballer Rai Vloet in de rechtbank in Haarlem © ANP
ZOETERMEER - Profvoetballer Rai Vloet, die wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk waarbij de 4-jarige Gio Roos uit Zoetermeer overleed, geeft in de rechtbank in Haarlem toe dat hij die avond te veel gedronken had. 'Ik ben er zelf verantwoordelijk voor', zei Vloet maandag over de beslissing om onder invloed in de auto te stappen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van 3,5 jaar en een rijontzegging van vier jaar tegen de voetballer.
Het fatale ongeluk gebeurde op 14 november 2021 op de A4 bij Hoofddorp. Vloet zou vlak voor de aanrijding 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto. 'De klap moet enorm geweest zijn', zei de officier van justitie. 'De auto van de familie kwam 200 meter verderop tot stilstand. De achterkant was volledig in elkaar gedrukt.'
Vloet reed tientallen kilometers harder dan 130 per uur, zei de officier. Ze baseert zich op verklaringen van getuigen. Die noemden snelheden van 150 tot 200 kilometer per uur. Vloet zou vlak voor het ongeluk 203 kilometer per uur hebben gereden, blijkt uit data van zijn eigen auto. De officier houdt een marge aan en gaat uit van 193 kilometer per uur.

'Twee of drie glazen sterke drank'

'Ik had twee of drie glazen sterke drank op', zegt Vloet. 'Voorafgaand aan het ongeluk was ik op een feestje in Amsterdam, dat na een uur vroegtijdig werd beëindigd. We zouden slapen in een hotel in Amsterdam, maar maakten een nieuw plan en zouden naar Rotterdam rijden. Zonder nadenken stapten we de auto in en ging ik rijden. Na de tunnel gingen we de trajectcontrole in en was ik bezig met de cruisecontrol goed in te stellen op 130.'
De 27-jarige Vloet zegt dat hij het ongeluk niet zag aankomen. 'Ik heb het niet gezien, alleen de klap kan ik me herinneren. Ik kan veel dingen niet meer herinneren. Constant probeer ik om meer informatie te vinden, maar het komt niet boven.'
Tijdens een eerdere, voorbereidende zitting had de officier van justitie het rijgedrag van Vloet 'roekeloos en zeer onvoorzichtig' genoemd: 'Hij reed met onverantwoord hoge snelheid onder invloed van alcohol.'
De voetballer zat met een vriend in de auto toen hij rond middernacht op de andere auto inreed. De vriend van Vloet nam aanvankelijk de schuld op zich, door zich voor te doen als de bestuurder, erkende Vloet tegenover de rechtbank. 'Zo'n tragisch ongeluk, het was een shock. Het doet iets met je als mens en je kan niet meer helder nadenken. Toen bleek dat het zo tragisch was, heb ik de waarheid verteld.'
Kort voor de fatale aanrijding zou de telefoon van Vloet zijn gebruikt. Hij ontkent dat hij actief was op WhatsApp en Snapchat tijdens het rijden. Hij zegt dat hij zijn telefoon aan zijn vriend had gegeven, om de hotelreservering te kunnen annuleren. De vriend was onder invloed van drugs, hield de rechter hem voor. Vloet zegt dat hij dat pas op zondag, op de dag voor de strafzaak, heeft gehoord van zijn advocaat.

Nederland 'onbewoonbaar' voor Vloet

De middenvelder voetbalt tegenwoordig voor het Russische FK Oeral. Nederland was volgens hem 'onbewoonbaar' geworden. Hij toonde geen greintje respect naar de nabestaanden, zei de moeder van Gio tijdens haar spreekrecht: 'Die nacht heb jij een bewuste keuze gemaakt om onder invloed achter het stuur te zitten, te ontkennen dat je de bestuurder was en later te vertrekken naar Kazachstan.' Daar speelde hij een seizoen voor Astana FK, waarna hij naar Rusland vertrok.
De nabestaanden van de doodgereden Gio vroegen de rechtbank maandag om Rai Vloet in voorarrest te nemen. De advocaat van de nabestaanden noemt het tijdens de strafzaak tegen Vloet 'aannemelijk dat hij zich zal onttrekken aan de straf die de rechtbank hem zal opleggen'. De officier van justitie ging daar niet in mee. Ze ziet geen risico's voor vluchtgevaar en wees erop dat verdachten in vergelijkbare zaken de mogelijkheid krijgen om een eventueel hoger beroep in vrijheid af te wachten.

Advocaat: Vloet lapt regels aan laars

Volgens slachtofferadvocaat Arlette Schijns heeft de verdachte op een aantal cruciale momenten laten zien dat hij regels aan zijn laars lapt. Zo reed hij te snel en onder invloed van alcohol tijdens het dodelijke ongeluk op 14 november 2021. Ook doelt ze erop dat Vloet aanvankelijk ontkende dat hij de bestuurder was.
Schijns opperde dat Vloet de Russische nationaliteit zou hebben aangevraagd. De voetballer zelf ontkent dat en zegt eveneens dat hij niet van plan is om altijd in Rusland te blijven. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Rusland.

'Verkeerde beslissing genomen'

Volgens de advocaat van Vloet heeft zijn cliënt de verkeerde beslissing genomen en de risico's niet goed ingeschat, mogelijk omdat de A4 bij Hoofddorp breed en overzichtelijk is. In zijn pleidooi vroeg de advocaat zich ook hardop af of het jonge slachtoffer een veiligheidsriem droeg. De raadsman denkt van niet. 'Het is een gapend gat in het onderzoek.' De moeder van het slachtoffer, die zegt dat ze de veiligheidsriem in het kinderstoeltje heeft gecontroleerd, kon dit deel van het pleidooi niet aanhoren en liep de zaal uit.
Het OM vindt bewezen dat de voetballer zich schuldig heeft gemaakt aan het veroorzaken van een dodelijk ongeluk en dat sprake is van de zwaarste vorm van schuld: roekeloosheid. 'Een passende strafeis bepalen in deze intens droevige zaak is moeilijk, want geen enkele straf zal recht doen aan het gemis en verdriet bij de nabestaanden', zegt de officier van justitie. 'Het is een werkelijkheid die onomkeerbaar is en die niemand heeft gewild - ook de verdachte niet. Maar hij is er wel verantwoordelijk voor.' De rechtbank doet op 3 april uitspraak.