'Ik vond het ontroerend': uitverkochte bioscoopzaal ziet Leiden in de jaren 50 en 60

Een uitverkochte grote zaal
Een uitverkochte grote zaal © Robbert van Cleef
LEIDEN - Het Trainon-theater aan de Leidse Breestraat is zondagochtend stijf uitverkocht. Op het programma staat een film met in de hoofdrol de stad Leiden in jaren 50 en 60 gezien door de ogen van Nico van der Horst. De in 1995 overleden Leidse fotograaf maakte tijdens zijn leven ontelbare foto's van Leiden. Kleinzoon André Kapaan wil dat zoveel mogelijk Leidenaren zijn foto's zien, maar niet alleen op klein schermpje op je telefoon.
'We zijn al een tijdje bezig oude Leidse stadbeelden uit het archief van mijn opa toegankelijk te maken', zegt André Kapaan voorafgaand aan de première. 'Het enige wat nog ontbrak was een voorstelling op groot formaat.' Samen met zijn partner Sabine van Nimwegen maakte hij daarom de film.
'Hij had de foto's en ik heb ze bewerkt', vult Sabine aan. 'Ik heb ze zodanig mooi gemaakt dat we ze in groot formaat konden laten zien in slide-show met muziek eronder.' En die formule sloeg aan in de bioscoop. Het riep bij de 360 bezoekers nostalgische gevoelens op. ‘Ik vond het eigenlijk ontroerend', zegt een bezoeker na afloop.
Bekijk hier een aantal foto's van Nico van der Horst en de reacties van de bezoekers:
Bijzondere bioscoopvoorstelling: zo zag Leiden eruit in de jaren 50 en 60
De volgende voorstelling van ‘Nico’ is op zondag 2 april te zien in het Trianon-theater. Ook deze voorstelling is al bijna uitverkocht.