Zwembad moet misschien sluiten, 700 leerlingen voeren actie

Tientallen kinderen bij De Waterman
Tientallen kinderen bij De Waterman © Omroep West
WATERINGEN - Honderden basisschoolleerlingen voeren dinsdagochtend actie om buitenzwembad de Waterman in Wateringen open te houden. Woensdagavond besluit de gemeenteraad van Westland of het zwembad behouden blijft of de deuren moet sluiten vanwege te hoge verbouwingskosten.
De scholen maken zich zorgen wat een eventuele sluiting betekent voor de leerlingen en bijvoorbeeld de zwem- en gymlessen die er worden gegeven. Zo'n zevenhonderd kinderen zijn dinsdag te vinden op het grasveld naast de Waterman. De leerlingen van vijf scholen in de buurt, van de kleuters tot groep 8, gaan onder andere sporten naast het zwembad.
Op het veld staat een podium waar kinderen vertellen waarom ze het zwembad open willen houden. De aanwezige leerlingen hebben borden gemaakt met teksten als 'De Waterman moet blijven'.
De kinderen willen dat het zwembad over blijft
De kinderen willen dat het zwembad over blijft © Omroep West
Zwembad De Waterman is toe aan een flinke metamorfose. Eerder had het gemeentebestuur een bedrag van 2,6 miljoen euro beloofd voor de renovatie, maar door vertraging in de procedure is er nu een extra bedrag van 4 miljoen euro nodig om de omknapbeurt alsnog te kunnen betalen. Het gemeentebestuur wil zoveel geld niet uitgeven voor het zwembad.
Wethouder Anko Goudswaard zegt het sentiment van de Wateringers te snappen, maar noemde het tijdens een raadsvergadering twee weken geleden 'een weloverwogen besluit'. 'We kunnen niet álles doen. Voor een zwembad dat slechts vier maanden per jaar open is, vinden we 6,6 miljoen een te grote investering.'
Openluchtzwembad De Waterman in Wateringen
Openluchtzwembad De Waterman in Wateringen © WOS
De 'actievoerders' die dinsdagochtend bij het zwembad zijn, hopen dat de gemeente toch geld wil uittrekken om het zwembad te redden. 'Het zwembad bestaat al 88 jaar en nu ineens moet het verdwijnen', vertelt een docent van de St. Jozefschool in Wateringen. 'Dat is niet fijn voor de leerlingen en scholen in de buurt. Vijf scholen maken gebruik van het zwembad en moeten dat kunnen blijven doen.'
Ook vindt de docent het onwenselijk als de kinderen een stuk verder moeten fietsen voor waterpret. 'En meerdere scholen gebruiken het zwembad voor buitenschoolse activiteiten', voegt hij daaraan toe. 'We willen gewoon kunnen zwemmen in de zomer', zegt een van de basisschoolleerlingen. 'Het is leuk om hier met vriendinnen te kunnen zwemmen', vult een ander aan.
Leerlingen rondom het buitenbad
Leerlingen rondom het buitenbad © Omroep West
Toen de gemeenteraad twee weken geleden al sprak over het zwembad, kwamen meerdere inwoners naar het gemeentehuis om hun zorgen te uiten. 'Wij konden twee jaar lang niet zwemmen door corona en nu gaat-ie misschien dicht. Dat mag echt niet gebeuren', zei de 8-jarige Maud.
Woensdag is dus een spannende dag voor de docenten en leerlingen, want dan wordt er een knoop doorgehakt. 'Ik ben benieuwd wat eruit gaat komen. Ik hoop het beste.'