Onderzoek naar asielzoekerscentrum op Alphens industrieterrein

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn wil een tijdelijke opvanglocatie voor maximaal vierhonderd asielzoekers realiseren. Onderzocht wordt of het industrieterrein Hoorn-West daarvoor een geschikt gebied is. De opvanglocatie is bedoeld voor een tijdsbestek van vijf jaar. Ook wil de gemeente in Hazerswoude-Dorp en Benthuizen tijdelijke woningen bouwen voor onder meer vluchtelingen uit Oekraïne.
Met de plannen sorteert Alphen voor op de zogenoemde spreidingswet. Die moet het mogelijk gaan maken om gemeenten wettelijk te verplichten asielzoekers op te vangen. In combinatie met het groeiende woningtekort voor eigen inwoners, kondigt de gemeente aan verschillende mogelijkheden te onderzoeken. 'Wij denken dat dit goed is voor het draagvlak', reageert burgemeester LIesbeth Spies (CDA).
Over de beoogde opvanglocatie in Hoorn-West moeten eerst de gemeenteraad in april en vervolgens het provinciebestuur zich nog uitspreken. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarnaast nog vier locaties op het oog om - samen met woningbouwvereniging Hakebo - naast eigen inwoners ook Oekraïense vluchtelingen onder te brengen.
Het beoogde gebied op bedrijventerrein Hoorn-West
Het beoogde gebied op bedrijventerrein Hoorn-West © Studio Alphen
Het gaat om twee locaties in Hazerswoude-Dorp. Op een kavel achter de ijsbaan aan de Voorweg zouden maximaal vijftig kleine tijdelijke woningen komen voor hoogstens 150 mensen. Op een locatie aan de Zuidsingel worden hoogstens zestien bewoners gehuisvest.
Ook in Benthuizen kijkt de gemeente naar twee locaties. Op een stuk grond aan de Dijk zouden maximaal twintig kleine woningen kunnen komen voor maximaal zestig mensen. Aan de Geerweg wordt gemikt op niet meer dan zes tijdelijke woningen voor ten hoogste 24 bewoners.

Twee informatieavonden

Momenteel telt de gemeente Alphen ongeveer vijfhonderd vluchtelingen uit Oekraïne, zowel bij mensen thuis als in een gemeentelijke opvang. Een groot deel van die groep verblijft in een voormalige GGZ-kliniek aan de Alphense Noorderkeerkring, maar zij moeten voor het eind van dit jaar ergens anders heen, omdat op die plek nieuwe woningen worden gebouwd.
Uitgezocht wordt of de grond, toegankelijkheid en verkeersveiligheid van de beoogde gebieden voldoen. 'Het staat bestaande nieuwbouw niet in de weg', benadrukt Gerard van As (NIeuw Elan), wethouder wonen. Inwoners worden volgende maand bijgepraat met een tweetal informatieavonden op de voorgestelde locaties in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp.

Eerder opvang in gevangenis

In 2015 en 2016 ving Alphen al eerder voor een periode van zes maanden ongeveer 1140 vluchtelingen op in het gevangenisgebouw aan de Eikenlaan. Dat leverde volgens het COA geen noemenswaardige incidenten op. Mede daarom denkt de gemeente dat een tijdelijk asielzoekerscentrum in hetzelfde gebied het beste zou passen.
'Wij vinden het belangrijk om net als een aantal andere grote gemeenten in de regio ook ons aandeel in de opvang van asielzoekers te leveren', verklaart burgemeester Spies, die daarmee verwijst naar Gouda, Leiden en Katwijk. 'Maar we willen parallel daaraan ook iets doen aan de woningnood in onze gemeente.'
Op de aanvullende locaties in Hazerswoude-Dorp en Benthuizen worden ongeveer evenveel Oekraïners als plaatselijke 'spoedzoekers' ondergebracht, meldt wethouder Van As. 'De woningen passen in het landschap, het zijn geen containers. We hopen dat mensen begrijpen dat wij ook een steentje moeten bijdragen in Zuid-Holland.'