In de ban van ontsnapte stokstaartjes: aparte app-groep en leerlingen die bosjes afstruinen

© Jan Knoppert
'S-GRAVENZANDE - 's-Gravenzande is in de ban van de drie stokstaartjes die vorige week de benen namen vanuit een tuin. Sindsdien is er een massale zoektocht gaande naar de exotische beestjes. Zo hebben leerlingen van groep 7 van een basisschool alle bosjes al afgestruind, zonder succes. Ze zijn niet de enige, want het hele dorp kijkt uit naar het drietal. Er is zelfs een aparte WhatsApp-groep opgezet om informatie uit te wisselen.
Dat kan nog wel eens nodig zijn ook, want naast dat de stokstaartjes zich goed kunnen verstoppen, zijn ze ook nog eens heel moeilijk te vangen. 'Ze zijn klein en super alert. Het zijn net een soort houdini's', merkt een bewoner op. In de groepsapp houden de bewoners elkaar op de hoogte van waar de stokstaartjes zijn gesignaleerd.
Een concrete locatie heeft de groepsapp echter nog niet opgebracht. 'Daar heb ik wel gelezen dat ze flink rondcirkelen in de omgeving. Maar waar ze precies zitten, is niet te zeggen', weet een inwoner. 'Ze zijn natuurlijk heel klein en heel rap.' De verzorger vermoedt zou in ieder geval één dier zijn overleden in het verblijf, waardoor er twee over zijn.

Ontsnapt uit dierenverblijf

Een week geleden ontsnapten de diertjes uit een buitenverblijf en ze zwerven sindsdien het hele dorp af. Dagen later werden de dieren gesignaleerd bij een buurvrouw, een kilometer verderop. 'De dierenambulance kwam er toen nog bij, maar die beesten zijn zo niet te vangen. Ze zijn te snel.'
Vervolgens spraken de verzorger en de buurvrouw af dat ze zou bellen, als de dieren weer langs kwamen. 'Dan zouden we Stichting Aap aansturen, zij hebben vangkooien die we goed kunnen gebruiken. Maar tot op heden hebben we geen nieuwe signalen gehad van dat ze zijn gezien', sluit hij af.
De drie ontsnapte stokstaartjes
De drie ontsnapte stokstaartjes © Jan Knoppert
De kinderen uit groep 7 van Eben Haezerschool hopen dat de dieren het overleven, juist omdat het voor stokstaartjes vrij koud is. 'Op internet staat ook dat de diertjes tropische dieren zijn. Nu is het niet echt warm, dus ze zullen het wel koud hebben', vertellen Mirthe en haar klasgenootjes.
'Maar op de foto's zagen ze er gezond uit en leken ze niet heel bang', gaat ze verder. De komende weken gaat zij samen met haar klasgenoten op zoek om de dieren te vinden. Maar dat kan nog best wel eens lastig worden.