Olifant op een markt en een serval in je tuin: deze dieren hielden eerder de gemoederen bezig

REGIO - De drie stokstaartjes die nu vermoedelijk door 's-Gravenzande rondrennen, zijn niet de enige exotische dieren die los door onze regio liepen. Van olifanten tot pinguïns, deze dieren gingen de stokstaartjes al voor.
Allereerst even over de stokstaartjes zelf: die ontsnapten vorige week vanuit een tuin in 's-Gravenzande. Sindsdien is het Westlandse dorp in de ban van de beestjes. In het hele dorp zijn zoekacties in gang om de stokstaartjes, drie mannetjes, terug te vinden, maar tot dusver tevergeefs.

Het is niet de eerste keer dat er bijzondere dieren loslopen door de regio. Zo keek Johan van Herk uit Zoetermeer in juni 2022 raar op toen een van zijn konijnen een noodkreet slaakte. Hij kon zijn ogen niet geloven: er stond een serval in zijn tuin. Een serval is een katachtige afkomstig uit de Afrikaanse savanne. Het dier wist te ontsnappen en zag zijn kans schoon in het konijnenhok. Eén konijntje overleefde de aanval niet. Uiteindelijk werd het dier weer herenigd met zijn baasje.

In Noordwijkerhout was de verbazing groot toen bezoekers van een kofferbakmarkt opeens een olifant langs zagen paraderen. Dit gebeurde in augustus 2015. Het betrof olifant Buba van circus Freiwald. Al snel werd het dier mee terug genomen naar het circus door een verzorger die zijn naam riep. Het dier liep als een 'mak lammetje' met hem mee. Volgens de verzorger van de olifant, Natasja Freiwald, was dit niet gevaarlijk: 'Ze is handtam, lief en doet eigenlijk niks. Waarschijnlijk rook ze iets lekkers en is ze daar op af gegaan', zei ze destijds.
Recreanten die zich in augustus 2020 op of langs de rivier de Rijn begaven, dachten waarschijnlijk even dat ze hallucineerden: een avontuurlijke pinguïn wist in toen namelijk zijn verblijf in Avifauna te ontvluchten. De zogeheten humboldtpinguïn dook eerder al op in Nieuwveen en Zwammerdam. 'Een behoorlijk eindje', volgens een woordvoerster van Avifauna. Pinguïns kunnen volgens het vogelpark tot wel vijftig kilometer per uur zwemmen.

In april 2022, was het opnieuw raak in Avifauna, een jonge bruine pelikaan vloog weg tijdens het oefenen voor een vogeldemonstratie. Het dier bleek weggejaagd door een groep meeuwen. Meryl uit Zevenhoven spotte het dier in een weiland.

De pelikaan was niet de enige opmerkelijke vogel die in een weiland werd gevonden. In 2021 dook er een zeldzame rode Ibis op in Wateringen. De vogel leeft normaal gesproken in het wild in Zuid-Amerika, vermoedelijk was het beestje ontsnapt uit een dierenpark of volière.

Maandag 20 mei 2019 zal een dag zijn die een aantal Leidse studenten niet snel meer vergeet. Ze kregen de schrik van hun leven toen ze een felgele koningspython zagen liggen op de binnenplaats van het studentencomplex Pelikaanhof. De python bleek niet giftig en alleen muisjes te eten. Daarnaast ging het om een 'kleintje' van 70 centimeter.

Daphne uit Alphen aan den Rijn maakte bijna een jaar later, in 2020, iets soortgelijks mee: een meterlange slang kroop tussen haar muur. De vierstreepslang is niet giftig en was mogelijk ontsnapt uit een terrarium.

Een dier die juist wel braaf op zijn plekje blijft, is een aap in een verlaten dierenpark in Wassenaar. Het park is sinds 1985 gesloten, maar de aap woont er al sinds 1959. In 2016 werd dit bekend. Decennia lang werd de aap met grote toewijding verzorgd. De directeur van Diergaarde Blijdorp zegt dat de aap niet uit zijn vertrouwde omgeving kan worden gehaald. Dit zou het dier angstig en onrustig maken, daarmee kan het welzijn van de, inmiddels stokoude, aap snel achteruit gaan. Hoe het nu met de aap is, is niet bekend.
