Politie rondom station Rijswijk na overlast van jongeren

Station Rijswijk, de ingang aan het Piramideplein
Station Rijswijk, de ingang aan het Piramideplein © Omroep West
RIJSWIJK - Er wordt de komende tijd extra toezicht gehouden rondom het station van Rijswijk. De reden is een aantal meldingen van overlast door jongeren, meldt de gemeente Rijswijk. De gemeente en politie hopen met de extra surveillance de overlast terug te dringen.
De politie zal zowel zichtbaar als onopvallend aanwezig zijn in het stationsgebied. Daarnaast houdt de NS op verzoek van de politie een extra oogje in het zeil op het station zelf en ook zijn de handhavers van de gemeente extra actief in het gebied. 'Naast de samenwerking tussen de politie, gemeente en de NS is er ook nauw contact met ondernemers en organisaties uit de buurt', schrijft de gemeente.
'De overlast komt vooral van jongeren die luidruchtig rondhangen', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Reizigers van het station hebben daar last van. Ook bij de bibliotheek en winkels rondom het station ervaren ondernemers overlast.' Volgens de woordvoerder gaat het om jongeren die 'in de omgeving van het station onderwijs volgen'.
Zo ervaren buurtbewoners de situatie rondom het station:
Extra politie rondom station Rijswijk na overlast
Bij de aanpak richt de gemeente haar ogen dus ook op de middelbare scholen in de buurt. Zo is de wijkagent in gesprek gegaan met de scholen en is er via één school een waarschuwingsbrief verstuurd aan leerlingen en hun ouders om duidelijk te maken dat er bij overlast bekeurd zal worden. Om welke school dat gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel laat de gemeente weten dat er vanuit de scholen leraren zichtbaar aanwezig zijn tijdens de pauzes.
Afgelopen zomer klaagden omwonenden en de politiek ook al over het station in Rijswijk. Zo zeiden mensen dat het daar naar urine stonk, dat er ongure types rondhingen en de roltrappen lange tijd kapot waren. Vooral in de avonduren voelde men zich niet veilig rondom het station.