Zwembad De Waterman is gered

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WESTLAND - Wateringen kan opgelucht ademhalen. Ondanks dat de toekomst van openluchtzwembad De Waterman aan een zijden draadje hing, mag het buitenbad tóch doorgaan. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. Een maand geleden kondigde het college aan het zwembad te sluiten, omdat de renovatiekosten veel te hoog uitvallen. Dankzij een amendement van twee partijen is het zwembad nu toch gered.
Luid gejoel klinkt er woensdagavond vanaf de volledig afgeladen publiekstribune. Na ruim vier uur vergaderen over het zwembad besluit een meerderheid van de raad het zwembad open te houden: 23 raadsleden stemden vóór het amendement van Westland Verstandig en CDA (samen 17 zetels).
De twee partijen sloegen de afgelopen weken de handen ineen met een gezamenlijk amendement, een wijziging op het sluitingsvoorstel van het college. Met dit amendement kan De Waterman de komende 25 jaar op eigen benen staan. Westland Verstandig en CDA stellen voor het bad en de opstallen op te knappen voor 5,4 miljoen euro.

Geld voor zwembad uit 'rotonde'

Volgens de berekening van het college moest de gemeente 6,6 miljoen euro investeren om het zwembad te renoveren. Met het amendement van Westland Verstandig is er 'slechts' een extra bijdrage 2 miljoen euro nodig, naast de 2,6 miljoen euro die eerder reeds beschikbaar werd gesteld. Het resterende bedrag van 800.000 euro wordt betaald vanuit de SPUK-regeling, geld van het Rijk dat is bedoeld om sporten en bewegen te stimuleren. De extra gemeentelijke bijdrage van 2 miljoen euro is volgens CDA en Westland Verstandig te vinden door een geplande rotonde aan de Zijtwende in De Lier te schrappen en de opknapbeurt van De Noviteit in Monster een jaartje uit te stellen.
Openluchtzwembad De Waterman in Wateringen
Openluchtzwembad De Waterman in Wateringen © WOS
Woensdagavond bleef het lang spannend of het amendement het zou halen. De VVD en Gemeentebelang Westland hielden voet bij stuk, maar uiteindelijk gaven de kleinere partijen, Groen Links, PvdA, D66 , FvD en CU SGP de doorslag. Reden voor de meeste partijen is dat zij zich 'aan hun eerdere belofte' willen houden. Ook zijn er grote twijfels over de toekomst van het terrein als De Waterman zou sluiten. GroenLinks verwacht dat het binnen de kortste keren wordt volgebouwd.

Metamorfose

Zwembad De Waterman is toe aan een flinke metamorfose. Eerder had het gemeentebestuur een bedrag van 2,6 miljoen euro beloofd voor de renovatie, maar door vertraging in de procedure is er nu een extra bedrag van 4 miljoen euro nodig om de opknapbeurt alsnog te kunnen betalen. Het gemeentebestuur wilde niet zoveel geld uitgeven voor het zwembad. Daarnaast zou er ook een 'overcapaciteit' aan zwemwater zijn in het Westland.
Om het zwembad te redden werd dinsdagochtend nog actie gevoerd voor het zwembad door 700 leerlingen van de omliggende scholen. 'Het zwembad bestaat al 88 jaar en nu ineens moet het verdwijnen', vertelde een docent van de St. Jozefschool in Wateringen. 'Dat is niet fijn voor de leerlingen en scholen in de buurt. Vijf scholen maken gebruik van het zwembad en moeten dat kunnen blijven doen. De actievoerders zijn 'dolblij' dat het zwembad blijft bestaan.