Honderden woningen tegen de vlakte, Leidse raad schaart zich achter vernieuwing

© Omroep West
LEIDEN - Het plan om in Leiden Noord honderden oude huurwoningen te slopen en plaats te laten maken voor nieuwbouw, kan op steun rekenen van een meerderheid van de gemeenteraad. Dat bleek uit een vergadering die donderdagavond begon en tot 1.00 uur in de nacht doorging. In het plan wordt ook een stuk van de Willem de Zwijgerlaan overkapt om Leiden Noord meer te verbinden met de Merenwijk.
Honderden zwaar verouderde huurwoningen gaan tegen de vlakte. In het gebied worden 1400 nieuwe huizen gebouwd. In het plan staat ook een overkapping van een stuk van de Willem de Zwijgerlaan, de weg die nu nog Leiden Noord van de Merenwijk scheidt. Ook wordt de kruising bij de Sumatrastraat en de IJsselmeerlaan ongelijkvloers en komt er een nieuwe ontsluitingsweg, de Verlengde Kooilaan, van en naar de Merenwijk richting de Willem de Zwijgerlaan.
De plannen roepen discussie op bij omwonenden en bij een deel van de Leidse raad. De voltallige oppositie stelde daarom donderdagavond aan het begin van de vergadering voor om het plan van de agenda te halen en eerst meer tijd te nemen voor gesprekken met de buurt. Dat uitstel komt er niet, omdat een meerderheid door wil. Ook de meeste veranderingen die oppositiepartijen voorstelden voor het plan, maken weinig kans wanneer er binnenkort over het plan wordt gestemd.

Verlengde Kooilaan is pijnpunt

Bij een aantal raadsleden en betrokken omwonenden is de aanleg van de Verlengde Kooilaan een groot pijnpunt. Toch komt die er wel, want zonder die nieuwe ontsluitingsweg kan het hele plan niet doorgaan, zei verkeerswethouder Ashley North.
Ook de manier van overkappen van de Willem de Zwijgerlaan houdt de gemoederen bezig. Buurtbewoners pleiten al lang voor een zogenoemde 'holle dijk'. Dat is volgens de omwonenden veel goedkoper dan een echte tunnel en er kunnen woningen tegen de wanden worden gebouwd. Aangezien het goedkoper is, kan voor hetzelfde bedrag een langer deel van de drukke verkeersader aan het zicht worden onttrokken.

Nadelen en risico's

Maar ook die dijk komt er niet. Volgens het stadsbestuur zijn er veel te veel nadelen en risico's en ook een meerderheid van de gemeenteraad denkt dat. Een langere tunnel moet namelijk aan meer en strengere veiligheidseisen voldoen, waardoor het alsnog duurder wordt en de aanleg ervan veel meer tijd in beslag gaat nemen. Ook vinden verschillende partijen, net als wethouder North, een dijk onwenselijk. Die wordt vijf meter hoog en dat wil de gemeente niet. 'Een dijk in een wijk is slecht voor de sociale cohesie', vond bijvoorbeeld Gerieke Prins van de PvdA.
Komende maandag zit een delegatie van de buurtbewoners weer aan tafel bij de wethouders North (verkeer) en Terpstra (woningbouw). 'Maar als we toch nergens meer over kunnen praten, dan zijn we snel klaar', zegt bewoner Tom van Alphen. 'Het college zegt wel dat ze zeven van de tien punten die we hebben ingebracht hebben overgenomen, maar dat zijn allemaal punten die we sowieso allemaal al wilden. De drie punten waar echt discussie over is, nemen ze niet over.'